Sukob u vlasti: DPS još neće da podrži Lukšića

Na pitanje da li je moguće da stranka nema komentar na izjave premijera, Kovačević je odgovorio: „Za sada ne“.
55 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić, Krivokapić, Milo, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Krivokapić, Milo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.05.2011. 06:52h

Demokratska partija socijalista (DPS) nije stala iza premijera Igora Lukšića u sukobu sa šefom Socijaldemokratske partije (SDP) Rankom Krivokapićem, nagovještavajući da predsjednik Vlade ne uživa nepodijeljenu podršku stranačkih čelnika. Socijaldemokrate su juče ponovile da neće slati ministre na sjednicu Vlade, zakazanu za četvrtak, ukoliko se ne poštuje odluka o rušenju crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

U DPS-u nijesu željeli da komentarišu nesuglasice u Vladi, pojašnjavajući da partija o tome nema stav.

„Na organima partije nijesmo razgovorali o toj temi i u ime DPS-a o tome ne bih mogao saopštiti stav“, kazao je „Vijestima“ portparol DPS-a Rajko Kovačević.

On je rekao i da se na sjednici stranačkog predsjedništva, održanoj prošlog četvrtka, nije raspravljalo o odluci ministara iz SDP-a da napuste sjednicu Vlade. Na pitanje da li je moguće da stranka nema komentar na izjave premijera, Kovačević je odgovorio: „Za sada ne“.

Na pitanje da li je moguće da stranka nema komentar na izjave premijera, Kovačević je odgovorio: „Za sada ne“.

Ministri SDP-a napustili su prošlog četvrtka sjednicu Vlade prije nego što su njihove kolege iz DPS-a, odustajući od prethodne odluke da se sprovede zakon i dograđeni zidovi na mjestu gdje je bila crkva sruše, glasale da se formira Komisija koja treba da izađe sa zaključcima o crkvi Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

Pošto je nagoviješteno da je plan da se crkva ipak gradi pod državnim patronatom i tako suštinski uvaži stav mještana i Mitropolije Crnogorsko-primorske, Krivokapić je poručio da ubuduće na sjednice Vlade njeće dolaziti ministri, nego njihovi pomoćnici jer Vlada nema kapacitet da sprovodi zakone.

Lukšićev odgovor je bio da su ministri obavezni da dolaze na sjednice i da će u suprotnom od Skupštine tražiti njihovo razrješenje.

SDP: Da vidimo što će biti u srijedu

U SDP-u je „Vijestima“ saopšteno da u toj stranci očekuju od premijera da poštuje zakon, poručujući da u suprotnom neće slati ministre na sjednicu Vlade. Visoki funkcioner SDP-a kazao je „Vijestima“ da će ministri doći na sjednicu samo ako na vladinim komisijama, koje se održavaju srijedom, bude jasno da će se ići ka poštovanju zakona i rušenju crkve.

„Ukoliko rušenje bespravno podignutih zidova crkve ne bude preporuka komisije koju je Vlada formirala prošlog četvrtka, SDP ne šalje svoje ministre i ne zanima nas hoće li premijer dopustiti njihovim pomoćnicima da prisustvuju sjednici ili ne“, kazao je funkcioner SDP-a.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: