Nikolaidis: SPC promoviše Crnu Goru kao pravoslavnu džamahiriju

Ako država već nema snage sprovoditi svoje zakone, SPC se osjeća slobodnom predložiti svoje. A njeni su, je li, kakvi bi drugo bili, božji", rekao je Nikolaidis.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 18:05h

Savjetnik predsjednika parlamenta Andrej Nikolaidis izjavio je da zakoni Crne Gore ne važe i za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), te da vlast nije srušila temelje crkve Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu zato što je procijenila da će manje štete imati ako dozvoli bezakonje Crkve, nego ako tom bezakonju stane na kraj.

"To je, treba li pominjati, kriva logika. Stav države prema demonstracijama sile i aktima poniženja koje joj priređuje SPC nalik je na stav čovjeka koji, dok pada sa zgrade od 30 spratova, broji prozore kraj kojih promiče i misli: za sada je sve dobro", izjavio je Nikolaidis.

On je ocijenio da se najave iz SPC da će, pored svega, hram biti obnovljen "u skladu sa zakonima, ali prije svega božjim", mogu tumačiti da su za SPC božji zakoni važniji od zakona države Crne Gore.

"To se samo tako i može tumačiti. Ako država već nema snage sprovoditi svoje zakone, SPC se osjeća slobodnom predložiti svoje. A njeni su, je li, kakvi bi drugo bili, božji", rekao je Nikolaidis.

On je kazao da se SPC, osim kao vlasnik brojnih poslovno-sakralnih objekata i drugih unosnih neoporezovanih biznisa, sada pojavljuje i kao promoter ideje o Crnoj Gori kao, kako je rekao, pravoslavnoj džamahiriji.

"Dakle, na pitanje ko je suveren, odgovor je: onaj ko odlučuje. Ako Amfilohije odlučuje, onda je on suveren. Jasno je jedno: da će vlast, ako ne bude rješavala stvari koristeći svoje pravo na monopol posljednje odluke, u perspektivi, značajno ograničiti suverenitet zemlje", zaključio je Nikolaidis.

Bonus video: