Ribočuvara se sjetili u izbornoj godini: Zaposlili ih tri puta više nego lani

Iz SRK-a “Tara i Morača” koje gazduje kolašinskim vodama tvrde, međutim, da angažovanje trostruko više ribočuvara nego lani nema veze sa predstojećim lokalnim i predsjedničkim izborima
64 pregleda 3 komentar(a)
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.04.2018. 17:05h

Tri puta više ribočuvara nego lani i dvaput više nego 2016. godine, biće zaposleno u Kolašinu ove godine tokom izbornog proljeća.

Iz Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) “Tara i Morača” koje gazduje kolašinskim vodama tvrde, međutim, da to nema veze sa predstojećim lokalnim i predsjedničkim izborima.

Predsjednik Upravnog odbora Momir Živković kaže da je šest ribočuvara neophodno da bi se zaštitile kolašinske rijeke onako kako treba.

“Vjerujete da sam očekivao pitanja slična Vašem ili sumnje da je riječ o zapošljavanju u političke svrhe. Međutim, odgovorno, kao opozicionar, tvrdim da to nije tačno. Ni jednog trenutka niti sam osjetio, niti bih kao odgovoran čovjek pristao na to, bilo kakve sugestije oko toga koga i zbog čega zaposliti”.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) “Vijestima” su saopštili da će ribočuvari, kroz program javnog rada, biti angažovani na period od pola godine, od 30. marta do 30. septembra.

Lani su kroz isti program bili zaposleni na tri mjeseca. “U prošloj godini, putem javnog rada, na poslovima ribočuvara u opštini Kolašin zaposlena su dva lica sa evidencije ZZZ, na period od tri mjeseca, od 1. jula do 1. oktobra, kod izvođača Fly fishing klub (FFK) - Maniro iz Kolašina”.

Živković je pojasnio da će ribočuvare od predloženih kandidata sa ZZZ izabrati UO RSK.

To još nije učinjeno, kaže on, jer se čekaju eventualne prijave poslate pismom.

Ističe da je isključivo zbog početka ribolovne sezone - 1. aprila, došlo do toga da se program javnog rada izvodi ranije nego lani.

Živković podsjeća da je programom aktivnosti SRK, kada su konkurisali za gazdovanje kolašinskim vodotocima, traženo šest ribočuvara.

Iz ZZZ je saopšteno da će ranije početi da rade i dva lovočuvara u Lovačkom društvo “Lovac”.

Broj lovočuvara isti je kao lani, ali će raditi dvaput duže nego 2017. godine, odnosno tri mjeseca ranije krenuti u obilazak lovišta.

Vlast u Kolašinu preuzela je opozicija od DPS-a na posljednjim izborima.

Zavod prećutao zašto je više čuvara

Iz ZZZ nijesu direktno odgovorili zašto je povećan broj ribočuvara kroz program javnog rada, kao i period agažmana.

“Odgovori na vaša dalja pitanja definisani su konkursom o izboru izvođača javnih radova, kojim su precizirani: način finansiranja javnih radova, način zapopšljavanja učesnika javnog radova, vrijeme trajanja, ciljevi realizacije programa, kao i očekivani rezultati programa javnih radova”.

Pojasnili su da se “konkurs o izboru izvođača javnih radova raspisuje na osnovu odluke Upravnog odbora” i objavljuje u medijima i na sajtu ZZZ.

Bonus video: