Lukšić: Biće razriješen ministar koji ne dolazi na sjednice

Lukšić i Krivokapić su se sreli u Vili “Gorica”, a nijednom svojom riječju ili gestom nije nagovijestio da će nekoliko sati nakon toga oštro napasti Lukšićev kabinet.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 19:43h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić najavio je da će, ako u određenom vremenskom periodu, bez valjanih razloga, ministar ili ministri ne izvršavaju obaveze člana Vlade, zatražiti njihovo razrješenje.

“Svaki član Vlade je dužan da prisustvuje sjednici Vlade i samo izuzetno u slučaju spriječenosti i uz prethodnu saglasnost Predsjednika Vlade, sjednici može prisustvati pomoćnik ili sekretar. Isto tako, naglašavamo da o tome ko učestvuje u radu Vlade, odnosno ko prisustvuje sjednicama, odlučuje isključivo Predsjednik Vlade”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Koalicija koja ne može izvršavati svoje osnovne obaveze ne može da funkcioniše”, kazao je Krivokapić u parlamentu.

Reagovanje je uslijedilo nakon izjave predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, da će Socijaldemokratska partija (SDP) na sljedeću sjednicu Vlade poslati pomoćnike ministara jer ona nema kapacitet da sprovodi zakone. Šef SDP-a optužio je Vladu da ne sprovodi zakone koje je donijela, ističući da je to protivno crnogorskom ustavu i evropskoj praksi.

“Ovakvom političkom kapacitetu vlade primjereno je da prisustvuju pomoćnici ministara…Ovo je još uvjek pojedinačan slučaj u ključnoj evropskoj obavezi primjene zakona. Ako bi to postala sistemska pojava i da se zakon u ovoj oblasti ne primjenjuje, onda mora postojati i sistemski odgovor. To znači da koalicija koja ne može izvršavati svoje osnovne obaveze ne može da funkcioniše”, kazao je Krivokapić u parlamentu.

Krivokapić je kazao da su, napuštajući sjednicu Vlade, ministri iz SDP-a pokušali da sačuvaju njen ustavni kapacitet i upozore da se zakoni moraju poštovati. On je kazao da od Ministarstva turizma i održivog razvoja očekuje da primjeni zakon o bespravnoj gradnji objekata. Primjena zakona, kako je kazao, prva je evropska obaveza Crne Gore.

Lukšić i Krivokapić su se danas popodne sreli u Vili “Gorica”, na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost. Na tom sastanku Krivokapić nijednom svojom riječju ili gestom nije nagovijestio da će nekoliko sati nakon toga oštro napasti Lukšićev kabinet.

"Vlada je posvećena ispunjavanju svojih evropsih obaveza"

„Potpuno su netemeljene tvrdnje izrečene da Vlada ne sprovodi zakone koje je donijela i da ne može da funkcioniše. Vlada obavlja sve poslove koje joj Ustav nalaže, a to znači da vodi unutrašnju i spoljnu politiku u interesu građana, a ne da ostavi utisak vladanja.

"Vlada je na posljednjoj sjednici, održanoj u četvrtak 28. aprila, donijela zaključke kojim se obuhvataju sve zakonom opravdane opcije"

Vlada je posvećena ispunjavanju svojih evropskih obaveza, među kojima je i promovisanje dijaloga o svim važnim pitanjima, ali i vođenju odgovorne dugoročno konzistentne ekonomske politike u složenim ekonomsko socijalnim uslovima pada realnog dohotka usljed globalnih poremećaja i u nastojanju da se ubrza ekonomski razvoj valorizacijom resursa u oblasti turizma, pojoprivrede, energetike i drugim oblastima.

O tome koji su kapaciteti Vlade, kako radi ova Vlada, najbolje govore činjenice koje ukazuju na skoro stopostotnu ispunjenost prioritenih obaveza u prvih 100 dana rada, ali i mjesečni izvještaji o ispunjavanju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka Evropske komisija.

Naša namjera nije politikanstvo i puko pozivanje na međusobno razumijevanje, mir i toleranciju, što je za mnoge ukras političkih govora, već da donesemo rješenja koja će upravo sačuvati tekovine crnogorske državnosti, a kroz poštovanje zakona.

Zbog toga, Vlada je na posljednjoj sjednici, održanoj u četvrtak 28. aprila, donijela zaključke kojim se obuhvataju sve zakonom opravdane opcije. Podsjećamo, da su zaključci koje je Vlada usvojila sljedeći:

Vlada se upoznala sa aktivnostima koje je preduzelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma na sprovođenju zaključaka Vlade sa sjednice od 21. aprila 2011. godine, donijetih povodom razmatranja Informacije o bespravnoj izgradnji objekta na lokaciji na kojoj se nalaze ostaci crkve koja datira iz XV vijeka na Svetom Stefanu.

Vlada je konstavovala da su radovi na bespravnoj izgradnji objekta na lokaciji na kojoj se nalaze ostaci crkve koja datira iz XV vijeka na Svetom Stefanu obustavljeni u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Polazeći od spremnosti da, u skladu sa zakonom i pravilima struke, doprinese i podrži obnovu sakralnih objekata, posebno onih koji su od istorijskog i kulturnog značaja za Crnu Goru, uvažavajući stanovište Zavoda za zaštitu spomenika kulture da ovo pitanje ima širi društveni značaj, zbog čega ga treba tretirati i sa aspekta održivog razvoja, ekonomskog, socijalnog, ekološkog i ukupnog racionalnog korišćenja i zaštite prostora, uz poštovanje javnog interesa, Vlada je formirala Komisiju sa zadatkom da, u roku od sedam dana sagleda istorijske, kulturne, pravne, ekonomske i druge aspekte ovog pitanja i predloži Vladi pravce budućeg postupanja sa ciljem da se identifikuju sve zakonski utemeljene opcije.

"Provjera da li Vlada radi dobro i u skladu sa ustavnim kapacitetom pripada građanima Crne Gore i većini poslanika u Skupstini i nikome pojedinačno”

Zadužuju se nadležni organi državne uprave da Komisiji pruže svu potrebnu pomoć i stave na raspolaganje sve podatke i informacije kojim raspolažu.

Donoseći ovakve zaključke, očigledno je da je Vlada posvećena zaštiti interesa svakog građanina i države u cjelini, da predano sprovodi svoje Ustavom propisane obaveze na sprovođenju unutrašnje i spoljne politike.

Provjera da li Vlada radi dobro i u skladu sa ustavnim kapacitetom pripada građanima Crne Gore i većini poslanika u Skupstini i nikome pojedinačno”, kaže se u saopštenju Biroa.

Galerija

Bonus video: