Krivokapić optužio Vladu da ne sprovodi zakone koje je donijela

Šef SDP-a je kazao da su, napuštajući sjednicu Vlade, ministri iz SDP-a pokušali da sačuvaju njen ustavni kapacitet.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 15:32h

Socijaldemokratska partija (SDP) na sledeću sjednicu Vlade poslaće pomoćnike ministara jer ona nema kapacitet da sprovodi zakone, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Šef SDP-a optužio je Vladu Igora Lukšića da ne sprovodi zakone koje je donijela, ističući da je to protivno crnogorskom ustavu i evropskoj praksi.

“Ovakvom političkom kapacitetu vlade primjereno je da prisustvuju pomoćnici ministara…Ovo je još uvjek pojedinačan slučaj u ključnoj evropskoj obavezi primjene zakona. Ako bi to postala sistemska pojava i da se zakon u ovoj oblasti ne primjenjuje, onda mora postojati i sistemski odgovor. To znači da koalicija koja ne može izvršavati svoje osnovne obaveze ne može da funkcioniše”, kazao je Krivokapić juče u parlamentu.

Krivokapić je kazao da su, napuštajući sjednicu Vlade, ministri iz SDP-a pokušali da sačuvaju njen ustavni kapacitet i upozore da se zakoni moraju poštovati. On je kazao da od Ministarstva turizma i održivog razvoja očekuje da primjeni zakon o bespravnoj gradnji objekata. Primjena zakona, kako je kazao, prva je evropska obaveza Crne Gore.

Krivokapić očekuje da po pitanju izgradnje crkve na Svetom Stefanu reaguju državne institucije, prozivajući upravu policiju da podnese krivične prijave.

“Ako tu obavezu nijesmo u stanju da ispunjavamo mi nemamo nikakve šanse za dobijanje termina za pregovore”, upozorio je on.

On očekuje da po pitanju izgradnje crkve na Svetom Stefanu reaguju državne institucije, prozivajući upravu policiju da podnese krivične prijave. Ukoliko se to ne dogodi, kako je kazao, na provjeri će biti kapacitet tužilaštva da to uradi.

“Ako vlada ne pokazuje svoje kapacitet to ne znači da ne mogu ostale institucije. Sve je to evropska provjera nas i zato postoje silne institucije da bi se ispravile greške ako drugi ne rade svoj posao. Očekujem da te isntitucije pokažu svoj kapacitet i dokažu da mogu biti nezavisne od vlade”, rekao je on.

Priznajući da i pored neslaganja u mnogim važnim ekonomskim pitanjima SDP nije napuštala Vladu, Krivokapić je upozorio da se sada radi o temeljnim pitanjima koja se tiču crnogorske državnosti. On je istakao da slučaj gradnje crkve na svetom Stefanu udaraju na temeljne prinicipe države koji se tiču međunacionalne harmonije, jednakosti pred zakonom, odvojenosti crkve od države. Na pitanje zbog čega SDP nije izašao iz Vlade kada se rješavalo pitanje Tare ili KAP-a, Krivokapić je rekao das u ta pitanja rješavana u skupštini.

Upitan zbog čega SDP nije pravila tako radikalne istupe u vrijeme mandata Mila Đukanovića, šef parlamenta je kazao da bivši premijer nije donosio odluke koje su ugrožavale državu.

“Taru i priovatizaciju Termoeletrane Pljevlja smo rješili u parlamentu i nije bilo potrebe za izlazak iz valde. Ovdje se radi o odluci vlade koju treba ispoštovati i koja je jednoglasno donešena. Ako nemamo kapacitet da odluke vlade sprovodimo onda je već pitanje njene funkcionalne sposobnosti”, rekao je on.

Upitan zbog čega SDP nije pravila tako radikalne istupe u vrijeme mandata Mila Đukanovića, šef parlamenta je kazao da bivši premijer nije donosio odluke koje su ugrožavale državu.

“Nijedna takva odluka protivna strateškim državnim interesima gražanske Crne Gore i evropskih integracija nije bila donešena na Vladi u tom periodu. Kao što znate oko državotvornih intersa Đukanovićeva vlada nije donosila takve odluke”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: