Po albanskim udžbenicima, dio Crne Gore je otet Albancima

Po udžbeniku među albanske teritorije spadaju Kosovo, djelovi Crne Gore i Srbija, polovina grada Skoplja i dio Grčke.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 09:14h

U udžbenicima za četvrti razred srednje škole u Albaniji, piše da dio Crne Gore, kao i brojne druge teritorije, pripadaju Albaniji i da su nasilno oduzeti 1913. godine, nakon balkanskih ratova.

"Propaganda, mržnja, laži i falsifikovani istorijski podaci se šire u školama u Albaniji, umjesto da se predaje prava istina" reakcije su brojnih grčkih novinskih agencija i sajtova.

Oni su analizirali djelove knjige "Geografija za 4. razred" iz koje se uči u albanskim srednjim školama, i okarakterisali su navode u toj knjizi kao lažne, te smatraju da predstavljaju propagandnu aktivnost.

Mladi ljudi uče istoriju "Velike Albanije" i "Sjeverne Grčke" po kojoj su brojne teritorije na sjeveru današnje Grčke, u stvari albanske, ali su oduzete nakon što su Grci sproveli etničko čišćenje nad albanskim narodom.

Analiza izražava brigu jer se đaci uče da su prirodne granice Albanije mnogo šire od onoga što je danas pod albanskom teritorijom, te da među albanske teritorije spadaju Kosovo, djelovi Crne Gore i Srbije, polovina Makedonije i dio Grčke.

Bonus video: