Pušara: Pravi lobisti treba da stanu na put mafiji

“Iskustvo pokazuje da je Zakon o lobiranju jedan od najjačih antikorupcijih elemenata i da povećava efikasnost javne uprave”, rekao je bivši šef hrvatske diplomatije Mate Granić.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 06:45h

Lobisti i lobistička udruženja treba da spriječe lobiranje ilegalnih grupa i mafijaških udruženja koje je veoma rasprostranjeno na našem podneblju, ocijenio je predsjednik Udruženja lobista Crne Gore (ULCG) prof. dr Konstadin Pušara.

Pušara je to rekao na konferenciji “Lobiranje-zakonska regulativa u zemljama u tranziciji” koji su organizovali ULCG i Privredna komora Crne Gore (PKCG) u susret zakonu o lobiranju u Crnoj Gori, koji priprema Ministarstvo finansija i kojim će prvi put ova aktivnost biti uvedena u domaću legislativu.

Pušara i njegove kolege iz regiona bili su saglasni da je jedan od prvih zadataka lobista da razbiju predrasude na Balkanu o lobiranju jer je to, kako su podvukli, častan posao koji ima za cilj da donosiocima odluke ponudi prave informacije.

Predsjednik hrvatskog društva lobista, bivši šef diplomatije te države, prof. dr Mate Granić kazao je da su u toj državi tri i po godine sprovodili kampanju za građane i donosioce odluka, te da sada kao rezulat toga imaju činjenicu da u posljednjih 100 članaka o lobiranju nema nijednog negativnog.

On je ocijenio da je za promjenu svijesti o lobiranju i njegovom značaju od ključnog značaja etički kodeks i ugovor koji mora sadržati sve detalje - od ciljeva lobiranja, odnosa lobiste i klijenta, vremenu lobiranja, načinu plaćanja.

“Iskustvo pokazuje da je Zakon o lobiranju jedan od najjačih antikorupcijih elemenata i da povećava efikasnost javne uprave”, rekao je Granić.

Direktor Lobističkog makedonskog centra, Marian Deluševski, čija je država prva u regionu, i uz Sloveniiju jedina, usvojila zakon o lobiranju polovinom 2008. godine, kazao je da je tim aktom, između ostalog, definisano da izabrana lica nemaju pravo da lobiraju tokom mandata i godinu nakon njegovog isteka.

Da je prilikom donošenja zakona o lobiranju potrebno obratiti pažnju na konflikt interesa ukazao je i Edin Seferović iz Američke privredne komore u Crnoj Gori. To se, kako je kazao, posebno odnosi na bivše zvaničnike koji prirodno imaju uticaj na poziciju gdje su ranije odlučivali. On je, iz ugla američkog političkog lobiranja, ukazao i na značaj dijaspore.

Pušara je pozvao kolege iz regiona na međusobnu saradnju za, kako je kazao, ekonomsku i političku dobrobit građana ovih država.

“Što mi moramo koristiti uloge drugih, kad možemo, recimo uključiti hrvatskog lobistu u Hrvatskoj i obratno. Do sada smo plaćali strane lobiste čije su usluge izuzetno skupe”, rekao je Pušara.

Bonus video: