Forum mladih SDP: Akademski građani Crne Gore su samo pasivni posmatrači društvenih procesa

"Politizacija Univerziteta Crne Gore, neusklađenost studijskih programa sa potrebama tržišta rada, nemogućnost sticanja radnog iskustva tokom studija , samo su dio problema koji se tiču studentske populacije a o kojima niko ne govori"
95 pregleda 8 komentar(a)
Forum mladih SDP, Foto: Forum mladih SDP
Forum mladih SDP, Foto: Forum mladih SDP
Ažurirano: 04.04.2018. 12:36h

Iz foruma mladih SDP-a poručili su povodom Dana studenata da je suština obilježavanja tog datuma buđenje društvenog aktivizma mladih i pokretanje debate o polažaju studenata u današnjoj Crnoj Gori.

"Politizacija Univerziteta Crne Gore, neusklađenost studijskih programa sa potrebama tržišta rada, nemogućnost sticanja radnog iskustva tokom studija , samo su dio problema koji se tiču studentske populacije a o kojima niko ne govori. Univerzitet ne pokazuje spremnost da inicira rješavanje ovih, za studentsku populaciju, bitnih pitanja, a u Strategiji razvoja visokog obrazovanja samo su evidentirani problemi i nijesu ponuđena rješenja. Pomenuta Strategija je jasan znak da pokretači poboljšanja položaja studenata mogu biti samo studenti i da je iluzorno očekivati da za početak reformi možemo čekati državne institucije", saopštili su iz SDP-a

Oni su podsjetili da se ovaj dan obilježava kao sjećanje na pogibiju Žarka Marinovića sa Cetinja koji je na današnji dan 1936. bio žrtva sukova tokom studentskih demostracija čiji je cilj bio borba za prava studenata i pružanje otpora "represiji koju je sprovodila Vlada Milana Stojadinovića". Dodali su da je Marinović simbol antifašizma u Jugoslaviji te da je njegova hrabrost bila podstrek studentima da nastave borbu za autonomiju Univerziteta.

"Iako naša zemlja obilježavanjem ovog datuma deklarativno poštuje tekovine Marinovićeve borbe, očigledno je da studentske organizacije nijesu posvećene borbi za ideale proklamovane davne 1936. godine. Nasuprot studentima u drugim evropskim zemljama, akademski građani u Crnoj Gori nijesu nosioci promjena već su pasivni posmatrači društvenih procesa. Obaveza mladih ljudi je da otpočnu borbu za pravednije društvo", zaključili su iz Foruma mladih Socijaldemokratske partije.

Bonus video: