Vukotić se zapitao: Može li Crna Gora postati svjetska sila kao što je bio Portugal

Uče studente da shvate da "već žive u državi koja ima 500 miliona stanovnika i koja je jedna od vodećih ekonomskih sila u svijetu"
97 pregleda 0 komentar(a)
UDG, Baroso, Vukotić, Foto: Boris Pejović
UDG, Baroso, Vukotić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2011. 17:46h

Rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, u uvodnom izlaganju prilikom gostovanja predsjednika Evropske komisije Žoze Maunel Barosa tom Univerzitetu, kazao je da treba vjerovati u nemoguće da bi bili realni. Ta poruka je stigla nakon što je objasnio da je prije četiri godine na mjestu UDG-a bila livada.

"Mi našu misiju vidimo prije svega u modernizaciji našeg shvatanja savremenog svijeta i razvoju novog načina razmišljanja mladih ljudi na principima otvorenosti, tolerancije, multinacionalnosti”, kazao je Vukotić.

Na UDG-u, kako je dodao, nastoje da nauče studente da shvate da "već žive u državi koja ima 500 miliona stanovnika i koja je jedna od vodećih ekonomskih sila u svijetu".

Ideja integracije Crne Gore u Evropsku uniju, rekao je Vukotić, otvara toliko izazova da se ponekad uplašimo da li je sve moguće iskoristiti.

“UDG je jedan od novih intelektualnih centara koji mlade ljude Crne Gore umrežava sa evropskim i globalnim tržištem. UDG je evropska antena u Crnoj Gori”, rekao je Vukotić.

On je dodao da se pitao da li mala balkanska zemlja kao što je Crna Gora, nakon raspada sovjetskog carstva, može postati svjetska sila kao što je to postao Portugal, nakon raspada Rimskog carstva.

"Vaš uspjeh je bio zasnovana na znanju iz pomorstva. Mi nastojimo da upravo razvoj na znanju i inovacijama bude putanja identiteta Crtne Gore u EU. Novo vrijeme traži i nove moreplovce".

Bonus video: