Zajednička parlamentarna istraga o poslovima Đukanovića i Berluskonija?

Medojević je demantovao navode italijanske štampe da je državno tužilaštvo Crne Gore odbacilo krivičnu prijavu PzP-a
0 komentar(a)
Đukanović Berluskoni, Foto: Arhiva Vijesti
Đukanović Berluskoni, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2011. 15:16h

Lideri Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, dogovorili su sa predstavnicima italijanskog Senata i parlamenta da ispitaju mogućnost zajedničke parlamentarne istrage o poslovima bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i aktuelnog italijanskog, Silvija Berluskonija.

Medojević je kao jedan od potpisnika krivične prijave protiv Đukanovića i Berlsukonija zbog privatizacije Elektroprivrede (EPCG), upoznao sagovornike o detaljima prijave podnijete kod državnog tužioca i informisao ih o pratećoj dokumentaciji kojom je potkrijepljena.

On je demantovao navode italijanske štampe da je državno tužilaštvo Crne Gore odbacilo krivičnu prijavu PzP-a, kako je medije, čiji je vlasnik Berluskoni, obavjestilo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

On je demantovao navode italijanske štampe da je državno tužilaštvo Crne Gore odbacilo krivičnu prijavu PzP-a, kako je medije, čiji je vlasnik Berluskoni, obavjestilo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova

On je podsjetio sagovornike da je grčki konzoricijum koji su činile kompanije Golden Energy One Holdings i Public Power Corporation nudio 30 odsto veću cijenu po akciji od kompanije A2A, a da je Savjet za privatizaciju, nekon čudnom logikom prihvatio mnogo slabiju ponudu.

“Italijanske sagovornike su dodatno interesovali detalji ove transakcije koji ukazuju na osnovanu sumnju da je novac iz njihovih javnih izvora, završio na računima privatne banke u kojoj su većinski vlasnici bivši premijer i njegova najbliža rodbina i spriječile bankrot ove propale banke”, saopštili su lideri Nove i PzP-a.

Utvrditi sve aspekte privatizacije EPCG

Predstavnici dvije opozicione partije razmatrali su i čitav niz kontrolnih saslušanja u parlamentima Crne Gore i Italije, kako bi se utvrdila istina o svim aspektima privatizacije EPCG.

“To bi bio značajan doprinos u ispunjavanju sedam uslova Evropske unije za dobijanje datuma pregovora za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da bi se na ovaj način dodatno ojačala kontrolna i nadzorna funkcija Skupštine i popravili bilateralni odnosi između Crne Gore i Italije na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bonus video: