Gošović: Bez ustavnih promjena nema reformi pravosuđa

"VK je ukazala da, što se tiče Ustavnog suda, ne moraju sve sudije biti bliski većini u Skupštini” kazao je potpredsjednik SNP.
64 pregleda 0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2011. 11:15h

Bez ustavnih promjena nema ni potrebnih reformi crnogorskog pravosuđa, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović.

“Izmjene pojedinih zakona, kojima će se precizirati kriterijumi za izbor i napredovanje sudija i tužilaca, odnosno za njihovu disciplinsku odgovornost i razrješenje, svakako su značajne, ali same po sebi ne mogu obezbijediti željeni cilj reforme”, kazao je Gošović agenciji MINA.

On smatra da, pored ustavnih promjena, ne smije izostati sistemska podrška društva u kreiranju ambijenta za visoku motivisanost najboljih pravnih stručnjaka da se profesionalno opredijele za rad na funkcijama u pravosuđu.

“Reforma pravosuđa mora se zasnivati i na ozbiljnom, odgovornom i stručnom nadzoru nad vršenjem pravosudnih funkcija, i to, kako unutar same profesije, tako i od šire javnosti”, naveo je Gošović.

Otvorenost institucija uslov za povjerenje

Potpredsjednik SNP je istakao da otvorenost pravosudnih institucija prema građanima vodi izgradnji povjerenja u pravdu.

“S tim u vezi, biće neophodno preispitati i ustavna rješenja koja treba da obezbijede i finansijsku samostalnost sudstva i tužilaštva. Jer je poznata činjenica da je finansijska samostalnost uslov ukupne samostalnosti i nezavisnostvi sudstva i tužilaštva”, kazao je Gošović.

On je ocijenio da Ustavom Crne Gore nije u potpunosti obezbijedio izbjegavanje bilo kakve odlučujuće uloge političkih institucija u procesu imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca.

Gošović je naveo da je izbor sudija izmješten iz Skupštine u nadležnost Sudskog savjeta, ali je Ustavom utvrđeno rješenje da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava parlament na zajednički predlog predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine i premijera.

“Takvo rješenje ukazuje na značaj funkcije prvog čovjeka sudske vlasti, kojega svakako treba da bira Skupština, i to, po nama, kvalifikovanom većinom”, kazao je potpredsjednik SNP-a.

Autonomija sudske vlasti

Prema njegovim riječima, sudska vlast ne može imati potpunu autonomnost u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Međutim, postojeće ustavno rješenje isključuje učešće sudija u tom postupku, čime se narušava princip nezavisnosti sudske funkcije”, naveo je Gošović.

On je ukazao i da je Ustavom je predviđeno da Vrhovnog državnog tužioca, državne tužioce i Tužilački savjet imenuje i razrješava Skupština.

“Saglasno postojećim ustavnim rješenjima, Skupština imenuje i razrješava tužioce i Tužilački savjet, a taj savjet obezbjeđuje samostalnost državnog tužilaštva i državnih tužilaca.

Kod takvih ustavnih određenja ne postoje instrumenti, koji bi omogućili Tužilačkom savjetu da obezbijedi samostalnost državnog tužilaštva”, smatra Gošović.

On je podsjetio i na stavove Venecijanske komisije (VK) da problemi oko nezavisnosti tužilaštva proističu iz Ustava, jer najviši pravni akt propisuje da parlament imenuje i razrješava tužioce, i to većinom, koja nije kvalifikovana.

“Obaveza izbjegavanja bilo kakve odlučujuće uloge političkih institucija ne odnosi se samo na proces imenovanja i razrješenja sudija, nego i na proces imenovanja i razrješenja državnih tužilaca”, naveo je potpredsjednik SNP-a.

Prema njegovim riječima, nijesu uvažene ni preporuke VK o potrebi obezbjeđenja uravnotežene strukture Ustavnog suda, davanjem ovlaštenja da sudije nominuju tri organa - predsjednik države, Sudski savjet i Skupština.

“VK je ukazala da, što se tiče Ustavnog suda, ne moraju sve sudije biti bliski većini u Skupštini”, kazao je Gošović.

On je ocijenio da je, suprotno međunarodnim standardima i ustavnoj praksi evropskih zemalja, u Ustavu zadržano rješenje da predsjednika i sudije Ustavnog suda bira i razrješava Skupština, na predlog predsjednika države.

“Rezultati su više nego vidni. Ustavni sud je daleko najneažurniji sud u Crnoj Gori, i pod punom kontrolom vlasti”, kazao je Gošović.

Bonus video: