Dačić: Teško ćemo se dogovoriti o dvojnom državljanstvu

Dačić je kazao da Srbija ima interesa da sa Crnom Gorom razvija odnose koji su praksa u čitavom svijetu.
0 komentar(a)
dacic, Foto: Arhiva Vijesti
dacic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.04.2011. 17:25h

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocijenio je danas da će Srbija i Crna Gora teško doći do dogovora o dvojnom državljanstvu, prije svega zbog restriktivnosti crnogorskog zakona.

On je kazao da se razgovori Beograda i Podgorice o tom pitanju ne vode već godinu.

“Odnose Srbije i Crne Gore treba vratiti na racionalan nivo. Ne treba zalaziti mnogo u prošlost, treba da imamo potpuno rasterećen odnos”, rekao je Dačić agenciji Tanjug.

On je kazao da Srbija ima interesa da sa Crnom Gorom razvija odnose koji su praksa u čitavom svijetu.

“To znači da se vodi računa o pravima crnogorske nacionalne zajednice u Srbij, ali i o položaj Srba u Crnoj Gori, kao, uostalom, svuda gdje Srbi žive”, naveo je Dačić.

Prema njegovim riječima, Podgorica u tome ne treba da traži bilo kakvu opasnost.

“Crnoj Gori ne prijeti nikakva opasnost od Srbije. Naprotiv, želimo im sve najbolje, ako ne možemo da živimo zajedno, mislim da možemo da živimo u veoma korektnim odnosima jedni pored drugih”, kazao je Dačić.

On je naveo da se razgovori o dvojnom državljanstvu praktično ne vode već godinu, jer dvije države imaju veoma različit pristup i zakonski okvir.

“Srbija ima liberalan zakon koji dozvoljava našim građanima dvojno državljanstvo, ali i drugima da imaju uz neko drugo i srpsko”, podsetio je Dačić.

Crna Gora, kako je kazao, ima restriktivan Zakon o državljanstvu, što znači da ko hoće da ima crnogorsko mora da se odrekne svakog drugog državljanstva.

“Znam da to interesuje veliki broj građana, jer značajan broj građana Srbije ima crnogorsko porijeklo, po našoj evidenciji takvih je oko 200 hiljada. Ima i građana Crne Gore koji bi hteli da imaju državljanstvo Srbije”, naveo je Dačić.

Bonus video: