Ruski Komersant: Predsjednički izbori u Crnoj Gori ponavljanje referenduma i glasanje za EU i NATO

List navodi da postoji još jedan faktor zbog kojeg je izborna kampanja počela tako kasno i objašnjava da je glavna intriga svih posljednjih mjeseci bilo pitanje da li će se kandidovati Đukanović ili bivša ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, ali da je preovladalo mišljenje da su "ulozi suviše visoki da bi se igralo sa rezervnim sastavom"
12 komentar(a)
Crna Gora, glasanje, Foto: Shutterstock
Crna Gora, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2018. 10:46h

Predsjednički izbori u Crnoj Gori biće ponavljanje referenduma o nezavisnosti, a istovremeno i glasanje o NATO i EU, ocjenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da su favoriti na izborima 15. aprila lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i opozicioni kandidat Mladen Bojanić "kojeg zovu prosrpskim i antinatovskim političarem".

Dnevnik piše da nikada u Crnoj Gori predsjednička kampanja nije bila tako kratka, jer je počela bukvalno par nedjelja prije izbora.

To se desilo zato što su i opozicija i vladajuća partija do kraja odugovlačili sa isticanjem kandidature, čekajući da se opredijele konkurenti, piše Komersant.

List navodi da postoji još jedan faktor zbog kojeg je izborna kampanja počela tako kasno i objašnjava da je glavna intriga svih posljednjih mjeseci bilo pitanje da li će se kandidovati Đukanović ili bivša ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, ali da je preovladalo mišljenje da su "ulozi suviše visoki da bi se igralo sa rezervnim sastavom".

Komersant piše da je značajan dio opozicije uspio da se dogovori oko zajedničkog kandidata Bojanića.

"Čak i inicijatori njegove kandidature karakterišu Bojanića kao prosrpskog i antinatovskog političara. I on se u svom programu negativno odnosi o članstvu Crne Gore u NATO i ne izjašnjava se ni u korist nezavisnosti, ni o planovima o ulasku u EU", piše list.

Dnevnik ocjenjuje da će time predstojeći duel predsjedničkih kandidata, u suštini, biti ponavljanje referenduma o nezavinosti, i istovremeno, glasanje o NATO i EU.

Komersant piše da u crnogorskim izborima postoji i "ruski fraktor", kao i na posljednjim parlamentarnim izborima u jesen 2016. godine, kada je Moskva "praktično otvoreno podržala" opozicioni Demokratski front (DF), koji je protiv ulaska Crne Gore u NATO.

"U Moskvi danas direktno ne izražavaju podršku kandidatu DF, ali sudeći po izjavama niza ruskih političara i prokremljovskih analitičara, negativan odnos prema Đukanoviću koji je uveo zemlju u NATO, nije se mnogo izmijenio", piše Komersant.

Bonus video: