Irinej pozvao vjernike da se na popisu izjasne kao Srbi pravoslavne vjere

U saopštenju SPC, navodi se da se popis stanovništva pominje i u Svetom pismu, upravo u vrijeme Rođenja Gospoda Isusa Hrista
0 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: RTS
Patrijarh Irinej, Foto: RTS
Ažurirano: 28.03.2011. 10:37h

Patrijarh srpski Irinej pozvao je sve vjernike, pripadnike srpskog naroda i srpske zajednice u regIonu da se prilikom predstojećeg popisa stanovništva, koji počinje 1. aprila, izjasne kao Srbi pravoslavne vjere.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC, navodi se da se popis stanovništva pominje i u Svetom pismu, upravo u vrijeme Rođenja Gospoda Isusa Hrista, "pokazujući da smo mi ljudi sa zemlje i zemaljski, a da je jedino Gospod Hristos sa neba".

Odazivajući se na ovaj popis stanovništva,"mi vjerujući izvršavamo zapovjest Hristovu da caru dajemo carevo, a Božije Bogu".

"Time pokazujemo da poštujemo zakone države u kojoj živimo, ali da prvenstveno brinemo o spasenju svoje duše, živeći u ljubavi prema Bogu i bližnjima", poručio je patrijarh.

"U tom smislu, još jednom vas sve pozivamo da se odazovete predstojećem popisu stanovništva, čime ćete ostvariti svoja osnovna ljudska prava i slobode, i na taj način očuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet, koji je zagarantovan i članovima 9. i 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je i prije nekoliko dana poručio je da je od izuzetne važnosti da opredjeljenje po nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti, prilikom predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, bude potpuno slobodno, neopterećeno bilo kakvim činiocima sa strane.

Bonus video: