Lukšić u Kotoru razgovarao o razvojnim planovima opštine

Premijer je kazao da ono što je izgubljeno recesijom biće dinamizirano da bi se što prije povratilo.
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2011. 15:10h

Premijer Crne Gore Igor Lukšić u okviru posjete bokeljskim opštinama je boravio u radnoj posjeti Kotoru, gdje je sa gradonačelnicom Marijom Ćatović i njenim saradnicima razgovarao o razvojnim planovima Kotora.

U hotelu “Astorija” sastao sa privrednicima u kotorskoj opštini,a nakon toga svečano otvorio raskrsnicu Kotor – Budva – Tivat koja je u funkciji već nekoliko mjeseci.

Lukšić je posjetio i fabriku “Daido metal” u Industrijskoj zoni koju su privatizovali Japanci.

Lukšić je kazao da ono što je izgubljeno recesijom biće dinamizirano da bi se što prije povratilo, a tiče se projekata od važnosti za razvoj Kotora, kao što su izgradnja zaobilaznice i lifta koje je potrebno posmatrati u kontekstu zaštite grada od strane UNESKO-a.

"Tu je i aktivnost unaprijedjenja sistema otpadnih voda što je ekološka pretpostavka za očuvanje zaliva i tu je potrebno otkloniti određene proceduralne probleme koji su se pojavili , i mislim da će to biti veoma brzo riješeno.

Tu je i izgradnja sportske sale koja je u toku, projekat koji radimo u saradnji sa Opštinom, kao i još nekoliko projekata.

"Mislim da su određene pretpostavke stvorene za sve ove kativnosti, prije svega mi se čini da je Kotor uspio da skoro završi postupak definisanja nove generacije prostorno planske dokumentacije koja je pretpostavka svim ovim investicijama i nakon nedavnog usvajanja studije lokacije koje su nedostajale da se sada zaista fokusiramo na investicioni ciklus" kazao je Lukšić.

Na pitanje novinara šta će Vlada uraditi da podstakne investitore da konačno počnu izgradnju hotela Fjord, Lukšić je kazao da se dosta vremena izgubilo na donošenju prostornog plana i studija lokacije, koja je tek nedavno utvrđena na Vladi i trebala bi uskoro da bude objavljena u Službenom listu, što podrazumijeva raspisivanje međunarodnog konkursa kako bi dobili idejno rešenje budućeg hotela u skladu sa ambijentom Kotora.

"Ukoliko investicija ne bude odmicala, mi smo kreirali zakonska rješenja koja kroz zakon o porezu na nepokretnosti i zakon o turizmu identifikuju pojedine oblasti kao oblasti od posebnog značaja, i ne sumnjam da će područje hotela Fjord biti jedno od tih oblasti koje će biti prpoznato kao značajno što znači i direktno na neki način politiku pritiska na investitora da realizuje svoje obaveze.

Ukoliko ne bude mogao realizovati taj posao, onda svoje vlasništvo treba da transferišu nekom drugom investitoru"kazao je Lukšić.

U izgradnju raskrsnice sa kružnim tokom uloženo je oko 500 hiljada eura

Direktor Direkcije za saobraćaj kazao je da je ovom investicijom riješeno pitanje jedne od crnih tačaka na našim putevima.

"Ako se nekada bude radio bulevar on će biti duplo širi, ali u nekon narednom periodu ne planiramo tu investiciju zbog problema oko eksproprijacije koje su opštine preuzele, i to ne mogu da riješe.

Mi smo se opredijelii da uradimo kružni tok koji je riješio riješio jedan od najvećih problema , jer znamo da je ovdje bio veliki broj udesa i da je bila ugrožena bezbjednost saobraćaja u turističkoj sezoni.

Dnevni protok vozila je oko 10 hiljada auta, a u sezoni preko 25 hiljada vozila tako da je zaista bilo nemoguće se uključiti iz pravca Kotora prema Budvi" kazao je Grbović.

Bonus video: