Lutovac studentima: Srpski u nastavi je naslijeđeno pravo

Lutovac je rekao da je obećao da će se založiti sa uspostavljanje tješnje saradnje među akademcima iz Nikšića sa kolegama iz srpskih filoloških fakulteta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 15:18h

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac kazao je studentima Studijskog programa Srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, da je izvođenje nastave na tom jeziku naslijeđeno pravo i da očekuje da će rješenje biti doneseno bez političkih trzavica.

Lutovac je, odgovarajući na pitanja studenata i profesora, rekao da je posvećen uspostavljanju boljih odnosa dvije države i obećao da će se založiti sa uspostavljanje tješnje saradnje među akademcima iz Nikšića sa kolegama iz srpskih filoloških fakulteta.

On je, na pitanje kakva je, sa pravnog stanovišta, razlika između službenog i jezika u službenoj upotrebi, rekao da ona "ne bi trebalo da postoji".

"Na primjeru Vatikana vidimo da je jezik u službenoj upotrebi živ, da se njime govori, a da službeni nije u upotrebi, već jednostavno – službeni. No, od pada Berlinskog zida ljudska prava su prestala da budu stvar jedne države, njeno unutrašnje pitanje. Članice EU i OEBS su prihvatile da se za ljudska prava, kriminal i bezbjednost svaka država ima pravo interesovati u drugoj državi. Evropske države su se odrekle dijela suvereniteta, on je realtivizovan, a u okviru ljudskih prava je i pravo na jezik" kazao je Lutovac.

Lutovac je "Vijestima" rekao da je bio u redovnoj posjeti fakultetu, kao što je slučaj sa ambasadorima brojnih zemalja čiji jezici na Filozofskom izučavaju.

"Svako od nas može da doprinese da se to prevazilazi" rekao je Lutovac.

Profesorica dr Jelica Stojanović kazala je da diskriminacija postoji sa državnog, univerzitetskog i fakultetskog nivoa.

Ona je istakla da se "nameće službena upotreba drugog jezika", da se većina građana Crne Gore, prema posljednjem popisu, od 64 odsto, koji govore srpskim jezikom "proglašava za manjinu", da se ne zna stav "da li će srpski biti nastavni predmet", da se "zanemaruje istorijski kontekst nasleđa srpskog jezika", da su na Filozofskom uzalud tražili da se nastava za srpski drži odvojeno, te da se za profesore tog odsjeka ne raspisuju redovni konkursi za, recimo, zvanje redovnog profesora.

Lutovac je "Vijestima" rekao da je bio u redovnoj posjeti fakultetu, kao što je slučaj sa ambasadorima brojnih zemalja čiji jezici na Filozofskom izučavaju.

Bonus video: