HRA: Zaštitu novinara izjednačiti sa službenim licima

HRA je podnijela 15 predloga izmjena i dopuna vladinog Nacrta akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka Evropske komisije od kojih je devet usvojeno
57 pregleda 0 komentar(a)
policija vijesti, Foto: Zoran Đurić
policija vijesti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.02.2011. 14:34h

Akcija za ljudska prava (HRA) instistiraće da se uvedu dva nova krivična djela, i tako izjednači zaštita novinara sa službenim licima i da se dopuni Zakon o medijima standardima iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

HRA je podnijela 15 predloga izmjena i dopuna vladinog Nacrta akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka Evropske komisije od kojih je devet usvojeno.

Navodi se da su djelimično usvojena dva, dok četiri predloga nijesu.

Kako su objasnili, predlozi koji nijesu usvojeni su da se uvedu dva nova krivična djela, i tako izjednači zaštita novinara sa službenim licima kao i da se dopuni Zakon o medijima standardima iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, da bi ih lakše i sigurnije primjenjivali i novinari i sudije.

U toj organizaciji će, kako su kazali, nastaviti da insistiraju na tim predlozima.

„Zato što neobavezna obuka sudija o standardima slobode izražavanja, kakva je predviđena Akcionim planom i kakva se odavno sprovodi u Crnoj Gori, kao i prihvatanje prakse Evropskog suda za ljudska prava u pogledu visine naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda učinjene putem medija na što je obavezan Vrhovni sud, nisu dovoljni da obezbijede da se svi relevantni standardi slobode izražavanja i prava na privatnost primijenjuju u praksi“, rekli su iz HRA.

Neopravdana je diskriminacija u pravima vanbračnih u odnosu na vanbračne parove

Oni su naveli da predlozi koji nijesu usvojeni su da se analiziraju garancije ljudskih prava predviđene Ustavom i razmotre predlozi za njihovo unaprjeđenje kao i da se analiziraju zakonske garancije protiv diskriminacije osoba homoseksualne orjentacije i transrodnih, i predlože izmjene i dopune zakona u skladu sa standardima iz prakse Evropskog suda za ljudska.

HRA je uvjerena da poboljšanje ustavnih garancija ljudskih prava za sve u Crnoj Gori ne bi smjelo da izazove političku opstrukciju bilo koje partije i da postizanje dvotrećinske većine poslanika za ovu svrhu ne bi bio problem.

„Što se tiče prava LGBT populacije, Zakonom o zabrani diskriminacije učinjen je važan korak ali nedovoljan. Neopravdana je diskriminacija u pravima homoseksualnih partnera u odnosu na vanbračne i ovo pitanje mora biti uređeno u skladu sa evropskim standardima“, saopštili su oni.

Izvještaj o istragama slučajeva nasilja protiv novinara je ohrabrenje

Iz HRA su ohrabreni zbog obavezivanja nadležnih predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i direktora Uprave policije da izrade Izvještaj o istragama slučajeva nasilja protiv novinara.

Oni očekuju da tim izvještajem budu obuhvaćeni i slučajevi prijetnji smrću istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru Zekoviću i napad na književnika Jevrema Brkovića, odnosno ubistvo njegovog tjelohranitelja Srđana Vojičića.

„Jer su i oni očigledno bili ugroženi zbog slobode govora, a njihovi slučajevi nisu djelotvorno istraženi“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: