Vrh DPS vaga da li da žrtvuje Mugošu

Razlog za ovakav potez može biti to što Mugoša strahuje da bi mogao doživjeti sudbinu svog kolege iz Budve Rajka Kuljače.
58 pregleda 0 komentar(a)
Milo i Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Milo i Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.02.2011. 08:37h

Ukoliko gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša zakaže sjednicu Skupštine Glavnog grada, na kojoj bi se raspravljalo o njegovom planu raspolaganja državnom imovinom u 2011. godini, uprkos protivljenju SDP-a koje je podržala Vlada zaključkom da se bez njene prethodne saglasnosti ne može prodati, mijenjati ili poklanjati državna imovina, onda on izgleda želi konfrontaciju sa dijelom svoje partije.

Razlog za ovakav potez može biti to što Mugoša strahuje da bi mogao doživjeti sudbinu svog kolege iz Budve Rajka Kuljače ili što ne želi da, po nalogu dijela vrha partije, abdicira sa podgoričkog trona u septembru, kada mu ističe mandat.

Presuda Vrhovnog suda o prodaji zemljišta "Carinama" i afera sa stanovima zaslužnim građanima koje su pogodile Mugošu u posljednja dva mjeseca mogu se tumačiti kao signali podgoričkom gradonačelniku da bi valjalo da razmisli o svom pozicioniranju.

Mugoša sada možda preko leđa SDP-a, koji ne voli značajan dio funkcionera DPS-a, samo želi zamagliti suštinu stvari ili demonstrirati snagu kako bi partijskim saborcima poručio da njegovo eventaulno žrtvovanje na briselskom oltaru ne bi moglo proteći bez određenih lomova u vladajućoj partiji.

Mnogima u vrhu DPS-a dosta Mugošinog bahatog ponašanja

Drugi mogući razlog konfrontacije sa Vladom je taj što Mugoša ne može da se pomiri sa činjenicom da mu je Igor Lukšić, o kojem je u neformalnim razgovorima često govorio ironično i sa kojim je javno polemisao u nekoiliko navrata, sada šef.

Iako postupci gradonačelnika Podgorice ukazuju da mu takvi postupci nijesu nepoznati, ovo je manje vjerovatna mogućnost jer je on iskusan političar koji posljednjih dana govori da sa novim premijerom “nikada nije bio u boljim odnosima”.

"On je pod svoje okrilje uzeo i dio sudstva i dio zdravstvenog sistema. Postaje suviše samostalan i suviše jak", rekao je Jovićević.

"Moj je utisak da je pozadina ove šarade na liniji gradonačelnik i SDP koja, već dugo traje, odmjeravanje snaga unutar DPS i da SDP samo služi kao oruđe jedne struje protiv druge struje", ocjenjuje Jovićević.

Mnogima u vrhu DPS-a, dodaje on, dosta je Mugošinog bahatog ponašanja i ignorisanja nekih odluka, čak i sudskih.

"On je pod svoje okrilje uzeo i dio sudstva i dio zdravstvenog sistema. Postaje suviše samostalan i suviše jak. To mnogima u DPS-u odavno smeta i mnogi su uvjereni da partiji nanosi veliku političku štetu. Mnogi bi ga rado priveli kao “žrtvu”, kao krupnu ribu, u procesu ispunjavanja onih famoznih sedam zahtjeva EK. Mislim da je poodavno toga svjestan i sam Mugoša", ocjenjuje Jovićević.

Sukob sa SDP-om uvertira za raskid koalicije

Sa druge strane, dodaje on, nesumnjivo je da je Mugoša postigao neke rezultate, prvenstveno u vizuelnom izgledu Podgorice, a kojima je vlast često sprema da se pohvali.

"U DPS-u znaju da bilo kakvo žrtvovanje Mugoše kao jakog igrača ne bi moglo proći bez velikih trauma u toj partiji. Čini mi se da se sada procjenjuje šta bi bilo i kolika bi bila šteta, a kolika bi bila korist od nekakog procesuiranja ili uklanjanja Mugoše sa te pozicije", navodi Jovićević.

On dodaje da u širem članstvu DPS-a postoji jasan animozitet prema SDP-u zbog toga što uzima mnogo veći udio u kolaču u vlasti nego što mu objektivno pripada, a što Mugoša koristi u ovoj situaciji.

Malo je vjerovatno da je Milo Đukanović autor ovakvog scenarija, ali nije isključno da je Mugoša na liniji sa potpredsjednikom DPS-a Filipom Vujanovićem sa kojim se zajedno izborio da njihova partija samostalno izađe na lokalne izbore u Podgorici.

DPS bi zamjenu mogao naći u nekoj od prosrpskih stranaka, a sjenka sumnje odavno pada na Narodnu stranku koja je, zajedno sa Demokratskom srpskom strankom, pomogla Mugoši da prije oko tri mjeseca izglasa Statut Glavnog grada čijem se predlogu protivioSDP.

Takođe, u opozicionim redovima sve češće upiru prst na Srđana Milića da želi SNP da baci u zagraljaj vladajućoj partiji.

Malo je vjerovatno da je Milo Đukanović autor ovakvog scenarija, ali nije isključno da je Mugoša na liniji sa potpredsjednikom DPS-a Filipom Vujanovićem sa kojim se zajedno izborio da njihova partija samostalno izađe na lokalne izbore u Podgorici.

Činjenica da su odbornici DPS-a jednoglasno glasali za Mugošin predlog Statuta Glavnog grada daje na težini tezi da se u toj partiji radi na izbacivanju iz igre SDP-a, makar na nivou Podgorice. Sa druge strane, Statut Glavnog grada nije toliko značajano pitanje zbog kojeg bi dio vrha DPS-a mogao ukazati odbornicima da otkažu povjerenje Mugoši.

Nepoznanica šta će se dalje dešavati

Sada, ako Mugoša zakaže sjednicu lokalnog parlamenta posvećenu predlogu o raspolaganju državnom imovinom, biće interesantno kako će se postaviti dio odbornika DPS-a, kao što su direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović ili direktor Službenog lista Momčilo Vujošević koji će biti u dilemi da li poštuju zaključak Vlade čiji su službenici, ili da glasaju za gradonačelnikov predlog.

Takođe, treba imati u vidu da pitanje raspolaganje državnom imovinom tretira lavirint zakonskih propisa koji učesnici političke bitke - Mugoša, Vlada i SDP - mogu tumačiti različito i u javnosti se predstavljati kao pobjednici.

"Nepoznanica je šta će se dalje dešavati. Mislim da će to zavisiti od toga šta vrh ili, bolje reči, dio vrha DPS procijeni da je za njih politički korisnije. Oni znaju da moraju imati i krupne ribe na tapetu. Koliko god nevoljno, moraće to da učini i sad je pitanje koga i u kom trenutku žrtvovati, vodeći računa da njihova pozicija kao vladajuće partija bude što manje ugrožena”, zaključio je Jovićević.

Otužna uloga SDP-a i tužilaštva

Jovićević ocjenjuje da je u čitavoj priči “otužna” pozicija SDP jer igra samo ulogu “u službi nekoga i nečega unutar DPS”.

“Ne sumnjam da će, ako se sve završi političkom marginalizacijom ili uklanjanjem Mugoše, čelništvo SDP-a to pripisati sebi kao ogroman uspjeh njihove principijelne politike, kao što su uradili i mnogo puta do sada. Isto tako, ako ne uspiju, oni će naći neko opravdanje u stilu da su morali da popuste jer im njihovi birači nijesu dali toliku snagu da mogu odigrati odlučujuću ulogu”, rekao je Jovićević.

Još otužnija, prema njegovoj ocjeni, je uloga pravosudnih organa i tužilaštva koje stvari posmatraju sa strane, iako je do sad bilo toliko motiva da reaguju protiv Mugoše i to na najoštriji način.

“Oni to, naravno, neće učiniti sve dok im ne bude dat odgovarajući signal iz vrha DPS-a” rekao je Jovićević.

Bonus video: