Lalošević: Akcioni plan je tu, sad ga treba primijeniti

Lalošević očekuje da Akcioni plan omogućiti mjerljive rezultate koji će dovesti do dobijanja datuma pristupnih pregovora sa EU.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 13:53h

Implementacija Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije (EK) treba da bude najvažniji zadatak u narednom periodu, kazao je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević.

“Nakon usvajanja Akcionog plana, najvažnija riječ treba da bude njegova implementacija. Na tome insistira i Evropska unija (EU) i to je nešto što treba da postane dio crnogorske svakodnevnice”, rekao je Lalošević agenciji MINA.

Vlada je u četvrtak usvojila Akcioni plan za ispunjavanje sedam preporuka EK, koje je neophodno da Crna Gora ispuni kako bi dobila datum otpočinjanja pregovora sa EU.

Lalošević očekuje da Akcioni plan omogućiti mjerljive rezultate koji će dovesti do dobijanja datuma pristupnih pregovora sa EU.

“Crnu Goru sada očekuje naporan rad na ispunjavanju tehničkih uslova koji su neophodni za početak pristupnih pregovora. Vlast, ali i ostali segmenti društva, imaju malo vremena da ubijede Brisel da je Crna Gora spremna da ispuni sedam uslova EK”, naveo je on.

Najveća odgovornost na Vladi

Potpredsjednik SNP je ukazao na važnost unutarcnogorskog konsenzusa o evropskom putu i potrebe uključenje svih segmenata društva u taj proces.

“U evropski front treba mobilisati svu crnogorsku pamet. Svi – vlast, opozicija, parlament, mediji i nevladin sektor treba da budu posvećeni istom cilju – punopravnom članstvu u EU”, rekao je Lalošević.

On je kazao da će, u slučaju neupjeha, najveća odgovornost biti na Vladi.

“Zato vjerujem da ovaj put neće biti sujete i arogancije predstavnika vlasti kada je u pitanju proces evropskih integracija”, naveo je Lalošević.

On je podsjetio da dio Akcionog plana čini unapređenje zakonodavne i kontrolne funkcije parlamenta.

“Što se tiče Akcionog plana Skupštine, on je kvalitetan i očekujem da doprinese efikasnosti u radu kao i jačanju administrativnih kapaciteta, a na osnovu toga i većoj zakonodavnoj i kontrolnoj funkciji”, kazao je potpredsjednik SNP.

Lalošević smatra da je sve ovo treba da prati transparentnost i otvorenost kako bi crnogorska javnost u potpunosti bila upoznata sa sprovođenjem Akcionog plana.

Bonus video: