Lutovac: Ovdje je Srbija uvijek u središtu kampanja

Kampanja često prelazi granice dobrog ukusa, bilo u davanju neprimerenih lekcija Srbiji, bilo u iskazivanju eksluzivne ljubavi prema Beogradu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 18:53h

Povodom informacije da je nedavno u manastiru Ždrebaonik održan sastanak mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Lutovca i predstavnika pojedninih opozicionih partija na kojem je bilo riječi o popisu stanovništva i reagovanja na taj sastanak, reagovao je ambasador Lutovac.

“Vijesti” integralno prenose reagovanje ambasadora Srbije:

Nema tajnih sastanaka. Postoje sastanci na kojima su novinari prisutni i sastanci na kojima novinari nisu prisutni. Svaki razgovor koji vodim kao ambasador Srbije u Crnoj Gori za dobrobit je odnosa dve države – bez obzira na to ko je sagovornik i šta je tema razgovora.

Još uvek kada se u Crnoj Gori vodi neka kampanja odnos prema Srbiji jedna je od najvažnijih unutarpolitičkih tema. Bilo da su u pitanju predsjednički, parlamentarni ili lokalni izbori ili bilo kakva druga kampanja – gotovo po pravilu u središtu te kampanje nađe se i država Srbija.

Kampanja često prelazi granice dobrog ukusa, bilo u davanju neprimerenih lekcija Srbiji, bilo u iskazivanju eksluzivne ljubavi prema Beogradu

Šteta je za odnose dvije države što se političke stranke i svi drugi akteri ne utrkuju u tome ko će više učiniti da naši odnosi budu što bolji i sadržavniji, umesto što se nadmeću u tome ko će retorički biti oštriji prema Srbiji ili ko će joj biti naklonjeniji.

Kampanja često prelazi granice dobrog ukusa, bilo u davanju neprimerenih lekcija Srbiji, bilo u iskazivanju eksluzivne ljubavi prema Beogradu. Ni prema jednoj drugoj državi se na tako “slobodan“ način ne odnose javni akteri počevši od najviših državnih zvaničnika, pa sve do najnižih partijskih činovnika.

Bilo bi dobro da se svi oni uzdrže od neprimerenih izjava I da, ako ne mogu ili ne žele da doprinesu unapređenju naših odnosa, bar ne odmažu onima koji to mogu i žele.

Bonus video: