Roćen: Akcioni plan tokom sedmice

Intenzivno radimo na finalizaciji Akcionog plana, ali ovo je posao koji ne može da odradi samo Vlada, već je potreban širi društveni konsenzus
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 20:10h

Vlada Crne Gore usvojiće ove sedmice Akcioni plan za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije (EK), najavio je danas ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

Roćen je na redovnom sastanku šefova misija zemalja članica Evropske unije u Crnoj Gori, čiji je domaćin bio šef Delegacije EU Leopold Maurer, upoznao ambasadore sa aktivnostima koje se preduzimaju u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, saopšteno je iz Vlade.

Govoreći o finalizaciji Akcionog plana, koji će ove sedmice biti usvojen na Vladi, Roćen je uvjeren da će taj dokument, nakon javne rasprave i konsultacija sa predstavnicima EK, jasno definisati zadatke i modalitete za njihovo ostvarivanje, što će omogućiti mjerljive rezultate napretka, mehanizme praćenja i pozitivnu percepciju.

“Intenzivno radimo na finalizaciji Akcionog plana, ali ovo je posao koji ne može da odradi samo Vlada, već je potreban širi društveni konsenzus”, kazao je on.

Roćen je ponovio spremnost Vlade da bude konstruktivan partner svim subjektima civilnog društva u realizaciji postavljenih prioriteta, iako će najveća odgovornost biti na Vladi, koja, na čelu sa premijerom Igorom Lukšićem, demonstrira snažnu političku posvećenost ovom procesu.

On je ocijenio da je način promjena u Vladi potvrdio političku stabilnost u Crnoj Gori i njenu privrženost ključnim prioritetima – članstvo u EU i NATO i regionalna saradnja.

U kontekstu dinamike napredovanja, Roćen je rekao da „nijesmo opterećeni rokovima, već posvećeni obavezama s uvjerenjem da će to rezultirati dobijanju datuma za početak pristupnih pregovora“.

On očekuje da će članice EU nastaviti da pružaju pomoć i podršku Crnoj Gori u sve zahtjevnijim fazama pristupanja.

Roćen je ponovio da regionalna saradnja ostaje u fokusu spoljnopolitičkih prioriteta i da Crna Gora, koja gradi veoma konstruktivnu poziciju u regionu, želi da ima najbolje odnose sa svim susjedima.

U razgovoru je učestvovala i državni sekretar za evropske poslove Slavica Milačić, navodi se u saopštenju.

Bonus video: