Igor Lukšić na svom blogu: Predstoji težak rad i znoj

U svom novom blogu, on je naveo da će nastaviti da ostvaruje cilj koji je postavio njegov prethodnik Milo Đukanović - želi da postigne mirnu i prosperitetnu budućnost za Crnu Goru u EU.
93 pregleda 0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2011. 08:11h

Srž prošle, trenutne i buduće politike vlade može se sumirati u tri riječi: rast, integracija i transparentnost, kazao je premijer Igor Lukšić.

U svom novom blogu, on je naveo da će nastaviti da ostvaruje cilj koji je postavio njegov prethodnik Milo Đukanović - želi da postigne mirnu i prosperitetnu budućnost za Crnu Goru u EU.

"Jedan veliki državnik jednom je, u svom inauguralnom obraćanju, ponudio svom narodu krv, težak rad, suze i znoj. Svijet se dosta promijenio od tada: sada samo zahtijeva težak rad i znoj. Ovo je žrtva koju smo spremni da učinimo", naveo je Lukšić.

On je istakao da je koncept promjene u politici veoma nejasan:

"Uz nedostatak suvislog konteksta, "promjena" je prazna poštapalica. Mogla bi da uhvati maštu ljudi, ali teško da može da bude prevedena u politiku".

Uz konstataciju da mu je bila velika čast i profesionalni izazov da bude u Đukanovićevoj vladi, Lukšić je kazao da je najvrednija lekcija koju je naučio posljednjih godina, kako da se postave i ispune ciljevi kroz politiku.

"Srž naše prošle, trenutne i buduće politike može se sumirati u tri riječi: rast, integracija i transparentnost. Rast će doći iz naših niskih taksi i pametnih investicionih politika. Javna administracija će novac trošiti oprezno i mudro. Budućnost obiluje šansama za integraciju u evroatlantsku zajednicu: Crna Gora je članica NATO-vog Akcionog plana za članstvo i najnoviji je kandidat za članstvo u EU", naveo je premijer.

Manje od pola Crnogoraca ima pristup Internetu

On je istakao da se transparentnost i odgovornost ne mogu smatrati pasivnim konceptima demokratije.

"Crnogorci moraju biti svjesni da je njihova vlada vrijedna povjerenja i da radimo isključivo u njihovom interesu. Crna Gora, sa malom populacijom, ne treba, ne smije i neće imati vladu koja radi izolovano od društva”, obećao je Lukšić.

Premijer želi da Crna Gora bude inovativna zemlja čije vještine će druge zemlje učiniti još više ljubomornim. Njegova vlada, tvrdi, može da pomogne u ostvarenju ovog cilja kroz reformu obrazovnog sistema.

“Novo Ministarstvo nauke će pomoći Crnoj Gori da ojača istraživačke i razvojne kapacitete. Kada ovo kažem mislim, da je možda najbitniji korak koji možemo da preduzmemo da obezbijedimo ljudima alat koji im je potreban za sopstveni prosperitet: Internet", napisao je u blogu Lukšić.

Opšti pristup Internetu je, kako je kazao premijer, preduslov za kompetentnost. Trenutno, manje od pola Crnogoraca ima pristup Internetu.

"Želim i nastojaću da ovaj procenat brzo povećam na nacionalnu pokrivenost. Omogućiće ljudima da preskoče birokratske kanale i smanjiće razdaljinu između građana i onih koji donose odluke", naveo je premijer i dodao da će se njegov kabinet u velikoj mjeri oslanjati na šanse koje daje Internet.

Bonus video: