Početak pristupnih pregovora sa EU tek u 2012. godini

On je dodao da je oblastima korupcije i kriminala važno da se zakon primjenjuje na sve i u tom smislu pozdravio saradnju Crne Gore sa Srbijom i Hrvatskom.
51 pregleda 0 komentar(a)
Stefano Sanino, Foto: Luka Zeković
Stefano Sanino, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.02.2011. 19:52h

Datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom Crna Gora bi mogla da dobije u decembru, ali tu fazu integracija tehnički nije moguće početi prije sledeće godine, kazao je juče zamjenik predsjednika Generalnog direktorata za proširenje EU Stefano Sanino.

“To nije moguće ni u teoriji ni u praksi. Zato što nakon donošenja preporuke Evropske komisije u oktobru, slijedi proces monitoringa usklađenosti zakonodavstva koji traje najmanje sedam, osam mjeseci”, kazao je Sanino za TV IN.

On je dodao da je oblastima korupcije i kriminala važno da se zakon primjenjuje na sve i u tom smislu pozdravio saradnju Crne Gore sa Srbijom i Hrvatskom.

Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima medija i civilnog sektra Sanino je kazao da sada sa priče treba preći na djela.

Kako je kazao Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Sanino je precizirao da se sada ne očekuje puno rezultata, ali da oni moraju biti jasni i pokazati postojanje stvarne volje da se ispune uslovi.

Obaviješten o prijetnjama

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović upoznao je Sanina sa prijetnjama koje je novinarka Olivera Lakić dobila nakon pisanja o švercu cigareta iz fabrike “Tara” u Mojkovcu.

“Time sam ilustrovao diskrepancu koja postoji između onoga što je proklamovano i onoga što se dešava u stavrnosti. Sa dolaskom novog premijera, imamo novi vokabular i naznake novog odnosa prema medijima i civilnom sektoru, ali je, na žalost, ostala netaknuta stara strukltura koja je učestvovala u prethodnom vremnu progona medija”, kazao je Ivanović.

Maraš je, kako je kazao “Vijestima” nakon sastanka, Saninu ukazao na to da u Skupštini Crne Gore još nije formiran ogranak za borbu protiv korupcije na koji se to tijelo obavezao usvajanjem rezolucije od prije tri godine: “To je najbolji pokazatelj kolika je politička volja Pralamenta da se uključi u taj proces i da nadzire reforme”.

Na sastanku Sanina i potpredsjednika Vlade za politički sistem Duška Marković ocijenjeno je da su za napredak Crne Gore kao EU ključni pravna sigurnost, nezavisno, profesionalno i odgovorno pravosuđe, kao i uspješna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Briselski zvaničnik juče se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, šefom diplomatije Milanom Roćenom, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, šefovima poslaničkih klubova i predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Bonus video: