Brus Džekson: Crna Gora nema lojalnu opoziciju

\\"Crna Gora u narednih godinu i po dana mora da ubijedi EU da je uspješna, da bi EU stavila novac u budžet za nju\\" kazao je Džekson.
64 pregleda 0 komentar(a)
Brus Džekson, Foto: Vesko Belojević
Brus Džekson, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.02.2011. 22:02h

Uslovi za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju su sudstvo, vladavina i ljudska prava, zaštita životne sredine, ali jedan od problema koji na tom putu vidi direktor američkog Centra za demokratije u tranziciji Brus Džekson je i slaba snaga opozicije.

Džekson je na predavanju “Put ka Evropi preispitivanja” na Fakultetu političkih nauka, pohvalio Crnu Goru za napredak koji je ostvarila od nezavisnosti:

"Ni jedna zemlja nije za tako kratko vrijeme uradila toliko kao Crna Gora".

On je kazao da će u narednom periodu "ispitivanje korupcije biti iscrpno i iscrpljujuće":

"Crna Gora nema lojalnu i kompetentnu opoziciju koja može da uskoči kada vlada siđe sa vlasti. Nijedna jednopartijska država nikada nije ušla u Evropu", kazao je Džekson.

On je rekao i da je neka vrsta preduslova za integracije opozicija koja bi sjutra mogla odgovorno da vlada, a Džekson takvu partiju ne vidi u Crnoj Gori.

Jako je bitno, tvrdi Džekson, uhvatiti budžetski ciklus EU koji se radi za period od 2013-2020. godine.

EU, objasnio je on, mora da predvidi koliko je novca potrebno za reforme u Crnoj Gori i mora da ga predvidi u svom budžetu.

"Crna Gora u narednih godinu i po dana mora da ubijedi EU da je uspješna, da bi EU stavila novac u budžet za nju. Ako nijeste spremni za budžetski ciklus, morate da čekate sedam godina za sledeću priliku i zbog toga je ta šansa izuzetno bitna za Crnu Goru" kazao je Džekson.

Kako on sada vidi stvari, Crna Gora bi 2017-2018. mogla da dobije poziv od EU.

Na jesen bi mogla da počne novu fazu pregovora, a procjenjuje da će naredne dvije godine brzo ići u procesu integracija.

"Biće nemilisodrno pritisnuta da se bori protiv korupcije. Tokom vremena će se kriticizam proširiti na slobodu medija i saradnju sa NVO sektorom. Ako bude dobro radila, uhvatiće budžetski talas i doći do srednjeg perioda. Tada će na dnevni red doći ekonomska pitanja", kazao je Džekson.

U tom periodu, on očekuje i porast direktnih stranih investicija.

Ako ispuni uslove, Džekson smatra da Crna Gora neće morati da čeka druge zemlje regiona da bi ušla u EU.

On je rekao i da nema logike da je za EU 70, a za NATO oko 40 odsto građana, ako su iste zemlje njihove članice.

Bonus video: