Institut Alternativa: Skupština treba da pojača kontrolu Vlade

Kontrolno saslušanje treba da bude sprovedeno u slučaju da inicijativu za to podrži četvrtina poslanika, što je i preporuka PSSE
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2011. 17:10h

Skupština Crne Gore treba da pojača kontrolu Vlade, a nephodno je proširiti krug subjekata kontrolnog saslušanja na sve javne funkcionere koje imenuje to tijelo, saopšteno je iz Instituta Alternativa.

“Umjesto dosadašnje prakse da se kontrolno saslušanje zakazuje većinom glasova članova odbora, ono treba da bude sprovedeno u slučaju da inicijativu za to podrži četvrtina poslanika, što je i preporuka Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE)”, ocijenila je viša savjetnica u istraživanju Instituta Alternativa Jovana Marović u komentaru Vladinog Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Mišljenja Evropske komisije (EK).

Kompromisno rješenje, dodala je ona, može biti da odluka o održavanju kontrolnog saslušanja donosi glasovima najmanje trećine članova odbora, ali najviše jednom tokom jednog redovnog zasjedanja Skupštine.

“Poznato je da je u većini odbora broj saslušanja izuzetno mali ili ih uopšte nije bilo. Indikator za ostvarivanje ove mjere bi bio veći broj održanih kontrolnih saslušanja u svim parlamentarnim odborima”, kazala je ona.

Osvrćući se na konsultativna saslušanja, Marković je kazala da ona treba da budu uobičajena praksa, posebno kada se radi o usvajanju sistemskih zakona.

“Institut parlamentarne istrage treba zakonski urediti kako bi se na taj način utvrdila obaveza saslušanja lica (državnih funkcionera, službenika i pojedinaca) pred anketnim odborom, za koji je neophodno regulisati procedure rada. Veća transparentnost procesa treba da bude obezbijeđena obavezom objavljivanja izvještaja sa svih saslušanja”, kazala je ona.

U Institutu Alternativa smatraju da dio Vladinog Akcionog plana koji se odnosi na Skupštinu Crne Gore treba da sadrži jasno definisane indikatore: “Jedino se na taj način može 'mjeriti' uspješnost preduzetih aktivnosti i sprovoditi efikasan monitoring neophodnih reformi”.

Uloga Skupštine u procesu evropskih integracija treba da je aktivnija

Marković je ukazala na to da je na pojedinim mjestima istaknut samo cilj koji se želi postići bez aktivnosti kojima bi se on postigao.

“Skupština treba da ima aktivniju ulogu u procesu evropskih integracija, pa je neophodno jačanje administrativnih kapaciteta svih skupštinskih tijela, posebno Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije. Potrebno je unaprijediti njenu ulogu u informisanju javnosti u procesu evropskih integracija, kao i ojačati kontrolna ovlašćenja Skupštine u odnosu na Vladu”, kazala je Marković.

Za jačanje uloge parlamenta u procesu EU integracija, treba ojačati i poziciju Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI), koji je sama osnovala u martu 2008. godine.

“NSEI treba češće da se sastaje, najmanje četiri puta godišnje i da u unaprijed utvrđenom vremenskom periodu izlazi u javnost sa pripremljenim izjavama i konkretnim predlozima za unapređenje procesa”, predlaže Marković i dodaje da se to tijelo do sada sastalo šest puta.

Marković je navela da je potrebno ojačati ulogu Odbora za međunarodne odnose, pa se samim tim moraju ojačati i njegovi kapaciteti: “U rad ovog skupštinskog tijela neophodno je uključiti eksperte i odlične poznavaoce procesa evropskih integracija koji bi svojim znanjem unaprijedili rad Odbora”.

Javna rasprava o akcionom planu

Okrugli stolovi povodom javne rasprave o Nacrtu akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljenja EK biće održani danas i sjutra u Podgorici, saopšteno je iz Vlade. Vlada je usvojila Nacrt 16. decembra prošle godine.

Okrugli stolovi o reformi državne uprave, vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala biće održani danas. Koordinatori radnih grupa su, kako prenosi agencija MINA, ministri Ivan Brajović i Duško Marković.

Sjutra će se raspravljati o medijima i civilnom društvu, a koordinatori su ministri Branislav Mićunović i Milan Roćen. Istog dana biće rasprava o ljudskim pravima i rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih u kampu Konik. Koordinatori radnih grupa su ministri Ferhat Dinoša i Sead Numanović.

Bonus video: