Bez žena Crnogorci neće moći da glasaju

Predstavnici Crne Gore saopštili su da im je bio problem bio da održe politički balans u delegaciji.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 20:03h

Mandati ovih poslanika nijesu ratifikovani u ponedjeljak jer novo pravilo Savjeta Evrope, sa kojim su parlamenti upoznati tek 6. decembra, kaže da u delegacijama mora biti 30 odsto ili makar jedna žena.

Delegacije su izrazile spremnost i najavile da ispraviti grešku do aprilskog zasijedanja kada će u njima biti žena kao stalnih članova.

«Ove tri delegacije imaju žene i mi definitivno ne potcjenjujemo ničija dostignuća nikloga iz delegacija, ali žene u njima zamjene. Zaključili smo da je ovo kršenje pravila“, kazao je Holger Hajbah koji je napravio izvještaj “Izazovi proceduralnih osnova još neratfikovanih mandata delegacija Crne Gore, Srbije i San Marina“.

Delegacije saopštile da su voljne da isprave grešku

Predstavnici Crne Gore, kako je saopšteno na sjednici, rekli su da im je bio problem da održe politički balans u delegaciji. Srbija i San Marino su imale problema sa vremenom odnosno malim brojem poslanika koje moraju da rasporede u različite delegacije.

« U ime socijalista tražim da podržite izvještaj. Ne bi bilo fer da im se odmah ukine pravo da glasaju. Parlamenti su imali samo mjesec dana da reaguju i to nije puno vremena, posebno ako su u taj period uključeni novogodišnji i božićni praznici“, kazao je Indrek Sar.

Iako je bilo poslanika koji su smatrali da je kazna ukidanja prava glasa nesrazmjerna i da nije fer, poslanici su većinom glasova podržali rješenje Hajbaha.

Bonus video: