CGO: Ministarstvo kulture obmanjuje javnost

Dodaju da je na zahtjev Vlade, EU finansirala izradu nezavisne analize koja bi mogla da bude i osnov izrade medijske strategije koju je premijer marković najavio u svom ekspozeu, a na kojoj ništa urađeno nije ni poslije godinu i po
64 pregleda 1 komentar(a)
Ana Nenezić, Foto: CGO
Ana Nenezić, Foto: CGO
Ažurirano: 28.03.2018. 09:03h

Centar za građansko obrazovanje ocijenio je da Ministarstvo kulture obmanjuje javnost Crne Gore tvrdnjom da "Vlada Crne Gore ne želi, da ovaj i ostale zakonske tekstove utvrđuje bez prethodnih preporuka, odnosno ekspertskih ocjena sadržanih kako u analizi Savjeta Evrope, tako i neophodnih ekspertskih mišljenja od strane Evropske komisije u procedurama harmonizac”, navodi se u saopštenju te NVO.

Upravo pritisak na Radnu grupu za izradu Prijedloga Zakona o medijima da svoj posao završi kroz jedan brz i intezivan proces, a bez jasne strategije, kako tvrde, demantuje navode Ministarstva kulture.

Iz CGO postavljaju pitanje "čemu žurba da se, na uštrb kvaliteta van očiju javnosti rad na zakonskom tekstu koji nije mijenjan duže od 15 godina sada završi za dva mjeseca a moguće i prije objavljivanja analize Evropske komijsije i Savjeta Evrope?"

"Radnoj grupi je nametnuta obaveza da pripremi Prijedlog Zakona o medijima do 10. aprila 2018. godine, pri čemu je nadležno Ministarstvo kulture u ovaj proces ušlo bez ikakve prethodno pripremljene analize stanja koja bi ukazala na probleme u primjeni važećeg Zakona, bez definisane metodologije rada i bez ponuđenih prijedloga rješenja za unaprijeđenje postojećeg stanja", saopšteno je iz CGO.

Dodaju da je na zahtjev Vlade, EU finansirala izradu nezavisne analize koja bi mogla da bude i osnov izrade medijske strategije koju je premijer marković najavio u svom ekspozeu, a na kojoj ništa urađeno nije ni poslije godinu i po.

Ministarstvu kulture je, saopštili su, poznata činjenica da će ta analiza biti javno predstavljena u prvoj polovini aprila i da ona treba da služi kao uput u kojem pravcu treba ići i kojim principima se treba voditi kako bi dobili najbolja zakonska rješenja usklađena sa međunarodnim standradima.

"Jasno je da je nakon 15 godina primjene važećeg Zakona, prilikom pripreme novog Zakona o medijima trebalo prethodno detaljno i koordinirano preispitati sve zakone koji utiču na medijski sektor, pripremiti Medijsku strategiju sa pratećim akcionim planom, koju je još premijer Marković u svom ekspozeo najavio, zatim odrediti odgovornosti a tek nakon toga krenuti u izmjene medijskih zakona", navodi se u saopštenju.

"Dosadašnje postupanje Ministarstva kulture ne idu u tom pravcu. Naprotiv, pribjegava se ad hoc rješenjima koja neće donijeti ništa novo i značajno za medijsku zajednicu, niti će unaprijediti okvir u kojem mediji djeluju, a izražavamo zabrinutost i da neka do sada predložena rješenja prijete i da ugroze medijske slobode", zaključili su u saopštenju CGO koje potpisuje Ana Nenezić.

Bonus video: