Stijepović: Uprava policije izostavila "Prvu banku", odjednom se pojavljuje "više građana"

"Danilovgradska policija je u toku svega nekoliko časova promijenila vlastiti iskaz u vezi sa licem koje joj je, navodno, podnijelo prijavu protiv našeg mladog aktiviste"
8326 pregleda 6 komentar(a)
Stijepović, Foto: Demokratska Crna Gora
Stijepović, Foto: Demokratska Crna Gora

Nakon što smo crnogorskoj javnosti ukazali na protivzakonito privođenje mladog aktiviste Demokratske Crne Gore, danilovgradska policija je morala da prizna da je pogriješila u postupanju prema našem mladom performeru. Učinila je to na više načina, od kojih je dovoljno pomenuti samo nekoliko, saopštio je večeras Duško Stjepović, predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne u Skupštini opštine (SO) Danilovgrad

Demokratska Crna Gora je ranije danas saopštila da je aktivista njihove partije priveden u centru Danilovgrada dok je "izražavao svoje političko uvjerenje".

Iz Uprave policije su saopštili da je on pušten iz policijskih prostorija.

"Prvo, danilovgradska policija je u toku svega nekoliko časova promijenila vlastiti iskaz u vezi sa licem koje joj je, navodno, podnijelo prijavu protiv našeg mladog aktiviste. I na snimku koji je medijima dostavljen čuje se kako policajac saopštava da je performans prijavila "Prva banka". U saopštenju Uprave policije kao lica koja prijavljuju odjednom se pojavljuju "više građana", dok "Prva banka" iz iskaza Uprave policije volšebno izostaje ovog puta. Naravno da je u slučaju ovog iskaza govorljivije ono što je Uprava policije prećutala, nego ono što je saopšteno", istakao je Stijepović.

On je dodao da o tome zašto je novog iskaza Uprave policije izostaje spominjanje "Prve banke" ostavljaju javnosti da sama izvlači zaključke.

"Drugo, navodi se da je naš aktivista vikom i galamom uznemiravao građane, što je istina otprilike koliko i ovo prvo – da je policija odvela našeg performera u Odjeljenje bezbjednosti po prijavi "više građana". Naime, svi koji su, najprije u Podgorici, zatim u Golubovcima, Budvi, pa u Nikšiću, imali prilike da vide performans našeg mladog aktiviste znaju da je poenta u tome da se poruka saopšti sredstvima neverbalne komunikacije. Podsjećamo i na to da je od početka izvođenja našeg performansa naš mladi aktivista od strane medija kvalifikovan isključivo kao "ćutljivi mladić". Tako je ostalo do dana današnjeg", rekao je Stijepović.

On je kazao da, treće, i navod o uznemiravanju građana beznadežno je neuvjerljiv jednako koliko i tvrdnja da je performans plašio djecu, pogotovo ako se zna da su djeca izražavala želju da se sa performerom fotografišu.

"Četvrto, na nedosljednost u postupanju policije prema našem mladom aktivisti svjedoči i činjenica da se u opštinama u kojima je ranije izvodio svoj već poznati performans nije ukazala potreba za utvrđivanjem, u Odjeljenju bezbjednosti, da je riječ o performansu. A podsjetimo još jednom: performans je prije nego u Danilovgradu izvođen u Podgorici, Golubovcima, Budvi, Nikšiću. Ne misli, valjda, Uprava policije u Danilovgradu da su Danilovgrađani strašljiviji od Podgoričana, Golubovčana, Budvana, Nikšićana? Ili da su danilovgradska djeca strašljivija od podgoričke, golubovačke, budvanske ili nikšićke? Da zaključimo: ovdje nije bilo ni govora ni o kakvom narušavanju javnog reda i mira, kamoli bezbjednosti građana ili strašenju bilo koga. Zna se da za strah razloga ima samo jedna osoba koja, stoga, i pribjegava ovakvim ne baš pametnim ispadima kakav je i pokušaj da se građani Danilovgrada odvrate od mirnih, građanskih i demokratskih protesta. Zbog toga još jednom poručujemo: Gotov je. Ne boj se. Pridruži nam se", poručio je Stijepović.