Đukanović u Briselu, sastaje se sa Tuskom

Iz predsjednikovog kabineta su “Vijestima” kazali da će danas saopštiti detalje predstojeće posjete, pa ostaje nepoznato da li će se on sastati i sa predsjednicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta Žan-Klod Junkerom i Antoniom Tajanijem i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini
4235 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović i Tusk, Foto: Predsjednik Crne Gore
Đukanović i Tusk, Foto: Predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boraviće sjutra u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a.

Zasada je jedino zvanično potvrđen susret sa čelnikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Iz predsjednikovog kabineta su “Vijestima” kazali da će danas saopštiti detalje predstojeće posjete, pa ostaje nepoznato da li će se on sastati i sa predsjednicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta Žan-Klod Junkerom i Antoniom Tajanijem i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Predsjednik države će se u Briselu sastati i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Susret sa Stotelnebrgom uslijediće nakon što je Savjet za odbranu i bezbjednost, kojim predsjedava Đukanović, u ponedjeljak predložio slanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore u misiju NATO u Irak.

Od kako je stupio na mjesto predsjednika na proljeće prošle godine, Đukanović je više puta boravio u Briselu.

Prvi put je belgijsku prijestonicu posjetio u junu.

Tada se dan uoči prve godišnjice članstva u NATO-u sastao sa čelnikom Alijanse Jensom Stoltenbergom, ali i sa najvišim evropskim zvanicima – predsjednicima Evropske komisije, Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta i šeficom evropske diplomatije.

Drugi put je u društvu ministara odbrane i vanjskih poslova Predraga Boškovića i Srđana Darmanovića, mjesec kasnije prisustvovao Samitu NATO-a.

U Briselu je boravio i krajem prošle godine, kada je sa ostalim liderima zemalja zapadnog Balkana bio gost Federike Mogerini.

DPS kažnjen po dva osnova, kazna morala da bude minimalna

Demokratska partija socijalista, čiji je Đukanović predsjednik, kažnjena je sa po 10.000 eura za kršenje dvije odredbe člana 53 Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. To stoji u prekršajnom nalogu Agencije za sprečavanje korupcije u koji su “Vijesti” imale uvid na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Vladajuća partija je kažnjena jer privatne izvore za izbornu kampanju 2016. nije prikupljala preko odgovarajućeg žiro računa, ali i zato što sva sredstva namijenjena za finansiranje kampanje nije uplatila na taj račun, odnosno sva plaćanja troškova nije vršila sa tog računa.

Zbog kršenja Zakona zaprijećena je kazna od 10.000 do 20.000 eura, ali je Agencija morala da izrekne minimalnu kaznu jer je na to obavezuje Zakon o prekršajima.

Agencija je kršenje Zakon utvrdila uvidom u dokumentaciju.

Slučaj je pokrenut nakon što je odbjegli šef Atlas grupe Duško Knežević dostavio snimak na kojem se vidi kako tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću daje koverat sa 97.500 eura koje su bile namijenjene za kampanju DPS-a.

Bonus video: