Camaj: Bitno je da je DPS u opoziciji u Tuzima

Upitan ko su potencijalni partneri sa kojima bi Demokate mogle da formiraju vlast, Camaj je naglasio da sa DPS-om nikada i ni u kakvoj varijanti neće sjesti za pregovarački sto
11686 pregleda 39 komentar(a)
Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora
Camaj, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora spremna je da o formiranju vlasti u Tuzima razgovara sa svima koji žele koaliciju bez Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je nosilac liste te partije Štjefan Camaj.

On je agenciji MINA kazao da su zadovoljni jednim osvojenim mandatom, na prvim izborima od kada su Tuzi postale samostalna opština, s obzirom na atmosferu uoči izbora.

Camaj je kazao da mandat koji su osvojile Demokrate znači da se vlast može formirati bez DPS-a, odnosno da je ta partija već u opoziciji i da je doživjela debakl na izborima.

Upitan ko su potencijalni partneri sa kojima bi Demokate mogle da formiraju vlast, Camaj je naglasio da sa DPS-om nikada i ni u kakvoj varijanti neće sjesti za pregovarački sto.

"To smo jasno kazali i na izbornoj noći i nakon nje. O ostalim varijantama trebalo bi ostaviti da pričamo kada se konačno proglase rezultati izbora, što se očekuje sjutra. Ali svakako spremni smo na razgovor sa svima koji žele koaliciju bez DPS", poručio je Camaj.

Na pitanje kako komentariše slavlje pristalica albanske liste nakon izborne noći i da li to može uticati na odluku o eventualnom formiranju koalicije, Camaj je odgovorio odrično.

"Ne može da utiče na našu odluku. Svako ima pravo da slavi. Ponekad omladinu ponese emocija pa se u desi neki ekces, ali mislim da je to sve iza nas. Bitno je da je DPS u opoziciji", kazao je Camaj.

Na pitanja šta će biti zahtjev Demokrata i na čemu će insistirati tokom pregovora, Camaj je kazao da neće biti nekih imperativnih zahjteva, već da će tražiti da se ispštuje dogovor, ako se do njega dođe.

"Da se rješavaju problemi u Malesiji, da se ostvari ono što smo i programski zacrtali pred izbore. Ostavio bih širu priču za kasnije kada budemo imali jasniju sliku nakon proglašenja rezultata", dodao je on.

Camaj je, upitan šta su glavni izazovi i na čemu vlast treba da se fokusira s obzirom da Tuzi prvi put funkcionišu kao samostalna opština, rekao da fokus treba biti na mladima, zapošljavanju, poljoprivrednicima.

"Tako bi zadržali mlade u Tuzima i smanjili migraciju koja je u porastu zadnjih godina" naveo je Camaj.

On je ukazao i na nedostjuću infrastrukturu koja je potrebna za normalan život u 21. vijeku – škole, vrtiće, sportske dvorane, pijace, tržnice, ali i na putnu infastrukturu.

"To svjedoči kako se razvijao ovaj kraj pod vlašću DPS svih ovih godina", rekao je Camaj.

Demokratska Crna Gora zadržala je jedan mandat nakon ponovnog brojanja glasova u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Tuzi.

Albanski forum koji čine Albanska Alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) ima 16 mandata, Demokratska partija socijalista (DPS) 10, Bošnjačka stranka četiri, a Socijaldemkrate i Demokrate po jedan.

Lokalni izbori u Tuzima održani su u nedjelju.

Bonus video: