DPS vlast u Kolašinu povećava broj zaposlenih u opštinskim službama

Nova sistematizacija radnih mjesta u Opštini Kolašin
2546 pregleda 4 komentar(a)
Široke ruke: Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Široke ruke: Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskoj Opštini, samo u dva nova sekreterijata - za zaštitu životne sredine i opštu upravu, biće zaposleno čak 35 službenika i namještenika, predviđeno je novim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

U Sekreterijatu za finansije biće ih 19, a u Sekreterijatu za planiranje prostora osam.

U Komunalnoj policiji radiće ih devet, od čega su samo četiri komunalna policajca, u službi menadžera i glavnog administratora po troje.

Prema aktu o organizaciji i sistematizaciji, Služba zaštite imaće 21 zaposlenog, a među njima, pored načelnika, vođa smjena, vatrogasaca i higijeničarke, su i dva savjetnika za planiranje i logistiku, odnosno amdinistrativne poslove.

U novoformiranom Sekreterijatu za opštu upravu, pored sekretara, radiće i samostalni savjetnici za usklađenost propisa, kadrovske poslove, opštu upravu, društvene djelatnosti, kulturu i obrazovanje, podršku ranjivim grupama, poslove arhive, uklađenost propisa... U tom sekreterijatu, prema novoj organizaciji i sistematizaciji, biće i po tri i matičara, arhivska tehničara i radnika obezbjeđenja, po dva portita, higijeničara i domara, kao i kurir i upisničar.

Takođe, novoformirani Sekreterijat za zaštitu životne sredine imaće samostalne savjetnike za energetsku efikasnost, upravljanje zaštićenim područjima, pravne poslove, pejzažnu arhitekturu, kao i savjetnika za promociju, edukaciju u turizam u zaštićenim područjima. U tom organu radiće i savjetnik za informatički sistem.

Služba glavnog adminsitratora imaće samostalnog savjetnika za imovinu i referenta- sekretara, a u službi menadžera su i dvoje savjetnika za planiranje i implementaciju projekata.

U Sekreterijatu za planiranje prostora, pored sekretara, četiri samostalna savjetnika, tehničke sekretarice, ubuduće će raditi dva inspektora.

U više navrata su iz izvršne vlasti su saopštavali kako će nova organizacija i sistematizacija biti u korist građana i da planiraju „zapošljavanje nedostajućeg ekspertskog kadra“. Iz opozicije su te planove nazivali „načinom da se, na štetu građana, uhljebe partijski kadrovi“.

Nacrtom odluke o budžetu Opštine Kolašin za ovu godinu projektovano je da se za zarade zaposlenih u lokalnoj upravi potroši 963.000 eura. Rashodi za zarade, uključujući i 21.000 namijenjenu za ugovore o djelu, uvećani su oko 305.000 eura u odnosu na prošlogodišnji plan.

Lična primanja planirana su na 122.000, dok je lani za tu namjenu planirano svega 48.000 eura. Opredijeljeno je i po 15.000 eura za pripravnike, odnosno, ostala lična primanja.

Opozicija od Pribilovićeve traži da pošalje inspekciju

Predstavnici većeg dijela kolašinske opozicije uputili su nedavno ministarki javne uprave Suzani Pribilović incijativu za vanredni inspekcijski nadzor u organinima lokalne samouprave i lokalne uprave. Pišu i da Opština “diskriminiše nepoznat broj osoba zapošljavanjem izabranih, po nepoznatim kriterijumima, na nepostojećim radnim mjestima, po ugovoru o djelu, koje nije čak ni radno-pravni institut“.

Dok su, u prethodnom mandatu, na vlasti bili DF, SNP i SDP, donesen je Sanacioni plan prihvaćen od Vlade, u cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i finansijske konsolidacije.

Opština je, uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju, obavezana da neće obavljati zapošljavanje novih službenika i namještenika u opštinskim organima i javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština.

Bonus video: