Migo Stijepović puno obećavao, a malo ostvario

Iako je riječ o projektima koji treba da se finansiraju iz kredita i kapitalnog državnog budžeta, Stijepović za prethodne tri i po godine nije uspio da realizuje ni značajan broj investicija iz gradske kase. Budžet grada od 2015. godine iznosio je od 49 do 60,7 miliona eura za 2018
247 pregleda 76 komentar(a)
Slavoljub Migo Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Migo Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.03.2018. 14:16h

Izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i osnovne škole u Tološima, samo su neka od nerealizovanih predizbornih obećanja gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Iako je riječ o projektima koji treba da se finansiraju iz kredita i kapitalnog državnog budžeta, Stijepović za prethodne tri i po godine nije uspio da realizuje ni značajan broj investicija iz gradske kase. Budžet grada od 2015. godine iznosio je od 49 do 60,7 miliona eura za 2018.

Uprkos tome, gradonačelnik i gradska uprava krajem prošle godine zadužili su Glavni grad za 15 miliona eura kod Međunarodne finansijske korporacije, zbog izgradnje jugozapadne obilaznice. Planirano je da saobraćajnica povezuje magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, a predviđen je i novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a.

Iz kredita je planirana i izgradnja kolektora, koja se, uprkos obećanjima, ne može realizovati do 2021. godine.

Međunarodni tender za izgradnju najvažnijeg infrastrukturnog projekta u novijoj istoriji Podgorice, iako najavljen do kraja prvog kvartala tekuće godine, još nije raspisan.

Stijepović je prošle godine saopštio da bi nakon odabira izvođača projekat trebalo da bude završen za tri godine.

Kolektor u blizini Kliničkog centra, izgrađen sedamdesetih godina prošlog vijeka, projektovan je za 55.000 stanovnika, a zvanični podaci iz popisa 2011. godine govore da u Podgorici živi preko 187.000 stanovnika.

Iz gradske uprave ranije je saopšteno da je za troškove projekta izgradnje kolektora, koji se procjenjuju na 50 miliona, obezbijeđeno 45 miliona eura. Novac je obezbijeđen kroz dva ugovora o kreditu između Ministarstva finansija i Njemačke razvojne banke KfW i bespovratnih sredstava od 10,15 miliona eura koja je dao Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

Tokom predizborne kampanje 2014. godine, Stijepović je obećao i izgradnju nove osnovne škole u Tološima, koja se ne finansira iz lokalnog, već iz kapitalnog budžeta države.

Izgradnja te obrazovne ustanove još nije počela, iako je Ministarstvo prosvjete tretira kao jedan od prioriteta i uvrštena je u kapitalni budžet za ovu godinu.

Stijepović je tokom predizborne kampanje pompezno najavljivao i izgradnju četiri vrtića u Podgorici, od kojih je do sada izgrađen samo jedan.

Novac za njihovu izgradnju svakako nije obezbijeđen iz gradske kase, već iz kredita od desetak miliona eura koji je Vladi dala Banka za razvoj Savjeta Evrope. Projektom je predviđeno da se u Crnoj Gori od tih para izgradi sedam objekata za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, od čega četiri u Podgorici.

Glavni grad izgradnju vrtića “podupire” besplatnim ustupanjem zemljišta. Besplatnu zemlju Grad je dao za izgradnju vrtića u Zagoriču, koji je otvoren 2016. godine i za vrtić na Starom aerodromu, čija je izgradnja u toku. Izgradnja vrtića u Tuzima i Bloku VI još nije započela. Grad je ustupio i prostor od 190 kvadrata, koji je adaptiran, za potrebe vrtića u Staroj varoši.

Grad ne ulaže novac ni u izgradnju dugo obećavanog doma za stare, već to čini kroz ustupanje zemljišta i oslobađanja od komunalija u vijednosti od oko tri miliona. Iako je tokom izborne kampanje najavljivao da će dom biti izgrađen u Donjoj Gorici, od te lokacije se odustalo zbog njene pozicije i finansija, te je izgradnja, za koju sredstva obezbjeđuje Vlada, počela na Starom aerodromu.

Nedavno su započeti i radovi na izgradnji Donjogoričkog bulevara, vrijedni 10 miliona eura.

Od tog iznosa Direkcija za saobraćaj ulaže 6,4 miliona, a Glavni grad 4,2 miliona eura.

Bulevar će biti izgrađen od raskrsnice sa Ulicom Miloja Pavlovića do početka treće trake u Kokotima u dužini od 3,3 kilometra.

Od donacija i staze, paviljon za zavisnice, Sahat kula…

Stijepović je neke od završenih projekata obezbijedio iz donacija ili kroz partnerstva sa građanima ili Vladom. Zahvaljujući donaciji ambasade Kine i kompanije CRBC izgrađena su dva od četiri izgrađena koridora biciklističkih staza i rekonstruisan park na Pobrežju. Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA je finansirala rekonstrukciju Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića za oko 400.000 eura. Iz fondova Evropske unije je najvećim dijelom izgrađen paviljon za korisnice psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, vrijednosti 620.000 eura…

Grad je, između ostalog, dao zemljište oslobođeno komunalija za izgradnju tržnog centra na Koniku, kompaniji “Franca”, u koji je uloženo oko 3,5 miliona eura.

Iz gradskog budžeta izgrađen je Trg Argentina kod gradskog stadiona u koji je uloženo pola miliona eura, treća sanitarna kada na deponiji Livade za 1,1 milion eura, rekonstruisana Ulica Radosava Burića za 860.000 eura, izgrađena tri reciklažna dvorišta za 441.182 eura, rekonstruisan Tabački most za 290.000 eura…

Glavni grad je, nakon probijanja rokova, nedavno završio i natkrivanje vaterpolo bazena u okviru SC “Morača”, u koji je uloženo preko dva miliona eura.

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, krajem 2016. godine počela je izgradnja Gradskog pozorišta na mjestu nekadašnjeg kina “Kultura”.

Vrijednost investicije sa scenskom tehnikom i opremom, iznosi oko šest miliona eura, a rok izgradnje je dvije godine.

Građanin mu nekoliko puta bio “na prvom mjestu”

Stijepović, čiji je preizborni slogan bio “Građanin na prvom mjestu”, je nekoliko puta i odlučivao u korist građana.

U jeku priče o izgradnji solitera od 25 spratova u Bloku V, kojoj su se protivili građani i stručnjaci, Stijepović je saopštio da “na prostoru Bloka V, dok je ova gradska uprava, neće biti gradnje solitera “Milenijum”.

Dva mjeseca prije izbora, Stijepović se ‘ogradio’ i od projekta Kasarna Morača, navodeći da se “mora naći optimalno rješenje, jer je sve ono što je planirano sadašnjim Nacrtom nemoguće unijeti u planski dokument”. Nacrtom je predviđeno rušenje 15 postojećih objekata i izgradnja 85.000 kvadrata stanova, što je, takođe, naišlo na neodobravanje građana i struke.

Nakon oštre reakcije mještana, Stijepović je obećao i da se na mjestu Stadiona malih sportova pod Goricom neće graditi zgrada dok je on na vlasti, iako je to bilo predviđeno planskim dokumentom.

Od Stijepovićevog dolaska na vlast, na podgoričkom trgu se organizuje doček Nove godine, koji su sa građanima do sada proslavile regionalne zvijezde Toni Cetinski, Željko Joksimović, Hari Varešanović…

Dočeci se, kako je ranije saopštio, ne organizuju od novca građana, “već u saradnji sa partnerima”.

Bonus video: