SDP bi sa opozicijom da smijeni Jokića

Podnosioci predloga tvrde da predsjednik Opštine Kotor odlučuje bez mišljenja lokalnog parlamenta
6012 pregleda 19 komentar(a)
Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.03.2019. 17:07h

Socijaldemokratska partija (SDP) i opozicione Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podnijele su danas predlog za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

U dokumentu, koji je potpisalo 18 odbornika kotorske Skupštine, navodi se da Jokić protivno zakonu donosi odluke u ime Skupštine opštine, koje ukoliko ne budu poništene mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva.

Vlast u Kotoru čine Demokrate, SDP, URA i Demokratski front (DF) uz parlamentarnu podršku Socijalističke narodne partije (SNP). Podnosioci inicijative imaju većinu u lokalnom parlamentu koji ima 33 odbornika.

Stanić: Mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad

Portparol SDP-a Mirko Stanić, kazao je da je ta partija poslije više mjeseci "bezuspješnih upozoravanja" predsjednika Opštine, bila primorana da podnese Predlog za njegovo razrješenje.

"Kako smo više puta javno naglasili, mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje. Podsjećamo da su suštinski slične prigovore na Jokićev rad iznijele i kolege iz URE u saopštenju od 13. marta ove godine. SDP je spreman, da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika Opštine", navodi Stanić.

Aprcović: DPS Kotor podržava predlog za razrješenje Jokića

Demokratska partija socijalista (DPS) u više navrata u prethodnom periodu, zagovarala je ideju da se pokrene postupak i dostavi predlog kotorskoj SO za razrješenje predsjednika opštine Jokića, saopštio je danas Željko Aprcović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Kotor.

"Ovaj predlog sada su potpisali odbornici četiri partije – DPS, SDP, SD I HGI i svi imaju svoje uglove gledanja i razloge zbog kojih su podržali jednu ovakvu inicijativu. DPS Kotor u potpunosti podržava ono što su odluke Vlade Crne Gore i nadležnih državnih organa .

Podsjećamo da smo u kontinuitetu govorili o nefunkcionisanju lokalne samouprave, neodržavanju sjednice lokalnog parlamenta, donašenju protivzakonitih odluka od strane predsjednika Opstine, neusvajanju budžeta, nerealizovanju strateških pravaca razvoja opštine Kotor što je sve vodilo nazadovanju Kotora kao opštine", istakao je Aprcović.

On je dodao da su dalji koraci nakon inicijative koja je jutros upućena lokalnom parlamentu, da predsjednica SO Dragica Perović zakaža sjednicu na kojoj će se odbornici odredili prema predloženoj inicijativi u zakonskom roku od 15 dana da se Jokić razriješi.

Bonus video: