Jokić: Dvodecenijski saradnici DPS-a su sebe razobličili kao opoziciju

"SDP je spreman, da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika Opštine", rekao je Stanić
16433 pregleda 41 komentar(a)
Stav SDP-a za javnost iznenađenje: Jokić, Foto: Demokrate
Stav SDP-a za javnost iznenađenje: Jokić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 26.03.2019. 07:41h

"To što su DPS, SD i HGI potpisali inicijativu za moju smjenu ne iznenađuje, već potvrđuje ispravnost mog djelovanja i uprave koju predvodim. A što je SDP odlučio da formalizuje koaliciju sa DPS-om, što predstavlja novost za javnost", rekao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate).

SDP i opozicione DPS, Socijaldemokrate i Hrvatska građanska inicijatica podnijele su juče predlog za njegovo razrješenje zbog, kako su naveli, “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DF) rekla je da "u trenutku kada DPS nikad nije bio slabiji i kad je fundamentalno najuzdrmaniji od desetine hiljada protestanata po podgoričkim ulicama, ne želi da izađe u susret fatamorganičkoj namjeri SDP-a da bez izbora preda vlast kotorskom DPS-u i njegovim satelitima".

U predlogu koji je potpisalo 18 odbornika navodi se da Jokić nezakonito donosi odluke, koje ukoliko ne budu poništene mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po građane i njihovu imovinu.

Vlast u Kotoru čine Demokrate, SDP, URA i DF uz podršku SNP. Podnosioci inicijative imaju većinu u lokalnom parlamentu, koji ima 33 odbornika.

Iz Građanskog pokreta URA “Vijestima” je nezvanično rečeno da ne podržavaju predlog za Jokićevo razrješenje, dok se DF nije oglašavao.

Predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović rekao je da su sve partije inicijativu potpisale iz svojih razloga i da DPS podržava odluke Vlade, aludiraju'i na koncesije za Luku Kotor: " U kontinuitetu smo govorili o nefunkcionisanju lokalne samouprave, neodržavanju sjednica parlamenta, donošenju protivzakonitih odluka..."

Portparol SDP-a Mirko Stanić saopštio je da su "poslije više mjeseci bezuspješnih upozoravanja bili primorani da podnesu Predlog za razrješenje". "Mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje", tvrdi Stanić.

"SDP je spreman, da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika Opštine", rekao je Stanić.

Jokić smatra da je u Kotoru formalizovano "ponašanje SDP-a koje traje već godinu, a kojim stopiraju sve napore gradske uprave".

Podnosioci inicijative navode da je Jokić ušao u nezakonito masovno donošenje privremenih akata koji su u izvornoj nadležnosti SO i time oduzeo pravo odbornicima da se u ime građana izjašnjavaju,među kojima i koncesije za luku.

Sjednica 31. marta, ali sa drugim dnevnim redom

Dragica Perović kazala je da “kao učesnik protesta ne želi da preuzme bilo kakav potez koji bi bio slamka spasa režimu na lokalnom i državnom nivou”. Ona je navela da na jučerašnjem kolegijumu inicijativa nije razmatrana i da dogovoreno da 31. marta bude nastavljena ranija sjednica SO, koja je prekinuta. DPS podsjeća da je ona obavezna da zakaže sjednicu u roku od 15 dana.

Jokić: SDP se vraća starim političko-poslovnim partnerima

"Dvodecenijski saradnici DPS-a su, nakon što su se predstavljali za opoziciju DPS-u, sebe razobličili kao opoziciju gradskim i državnim interesima u momentu kada je pritisak na mafiokratski režim najjači od nezavisnosti. Isti oni su odlučili da učine sve da pokušaju da spasu Đukanovića i DPS, rušenjem opozicione vlasti. Očigledno je uprava koju predvodim nekoruptivna, tako da se SDP nakon 18 godina držanja vreće DPS-u nije uspio snaći i pronaći u takvom okruženju, pa se vraćaju starim političko-poslovnim partnerima", komentarisao je Jokić za "Vijesti".

Bonus video: