Perovićeva šalje inicijativu o smjeni Jokića na doradu

Smjenu gradonačelnika Kotora inicirao je SDP kao član lokalne vladajuće koalicije, a njegovu inicijativu podržali su opzicioni DPS, SD i HGI, dok je LP ostao uzdržan
5912 pregleda 10 komentar(a)
Pomjera rokove za smjenu Jokića: Dragica Perović, Foto: Luka Zeković
Pomjera rokove za smjenu Jokića: Dragica Perović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2019. 07:53h

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DSS) zatražiće od podnosilaca inicijative za razrješenje predsjednika opštine Vladimira Jokića(Demokrate) da isprave materijalne i formalno-pravne nedostke u predlogu koji su joj juče uputili, tražeći sazivanje sjednice na kojoj bi se razmatralo povjerenje Jokiću.

Smjenu gradonačelnika Kotora inicirao je SDP kao član lokalne vladajuće koalicije, a njegovu inicijativu podržali su opzicioni DPS, SD i HGI, dok je LP ostao uzdržan.

„Primila sam inicijativu za sazivanje sjednice SO Kotor na kojoj bi se razmatralo pitanje povjerenja gradonačelniku. Međutim, u njoj sam uočila određene materijalne i formalno-pravne nedostatke na koje ću u zakonskom roku ukazati njenim podnosiocima i od njih zatražiti da ih u rokovima koje predviđa Zakon o lokalnoj samoupravi otklone“, kazala je juče „Vijestima“ predsjednica kotorskog parlamenta Dragica Perović.

U inicijativi za smjenu Jokića, koju će formalno pred lokalnim parlamentom zastupati odbornice SDP-a Bruna Lončarević i Tena Božović, piše da su razlozi zbog kojih SDP, DSP, SD i HGI smatraju da predsjedniku Opštine treba izglasati nepovjerenje je to što Jokić „ne objezbjeđuje sprovođenje strateškog plana razvoja opštine Kotor i izurpira ovlašćenja SO Kotor, samovlasnim donošenjem štetnih odluka u oblasti strateških razvojnih planova za Opštinu Kotor.“

„Protivno zakonu donosi odluke u ime SO Kotor, koje ukoliko ne budu poništene, mogu izazvati dugoročne štetne poljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva“, piše u inicijativi SDP-a, SDP-a, SD-a i HGI-a.

Oni time nagovještavaju da će poništiti i Jokićevu odluku da opštinska firma Luka Kotor prihvati koncesiju na upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina, a koju je izdejstvovala kod Vlade CG.

SDP je u obrazloženju inicijative naveo da “mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje”, i podsjetio da je GP URA ranije imala slične zamjerke. Iz tog pokreta se nijesu oglašavali povodom inicijative za smjenu Jokića, a nezvanično je “Vijestima” objašnjeno da je ne podržavaju.

“SDP je spreman da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika opštine”, navodi ta partija.

Zbog sporenja u kotorskoj koaliciji i neodržavanja sjednica Skupštine gradonačelnik je, iskoristivši mogućnost koju mu daje Zakon o lokalnoj samoupravi, samostalno donosio odluke iz nadležnosti lokalnog parlamenta. Među tim odlukama je i ona o prihvatanju koncesije za Luku Kotor za koju uz SDP, Jokića proziva i kotorska URA.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, ni u SDP-u nisu još svi načisto u vezi sa tim da li je ispravan potez što ta partija traži smjenu predsjednika opštine u vrijeme kada se održavaju protesti i opozicija pokušava ujediniti protiv DPS-a koji je oslabljen na državnom nivou. O tome će kako saznajemo, biti riječi i na sjednici OO SDP Kotora koja je zakazana za srijedu uveče.

Preksinoć je održan i međustranački sastanak u kabinetu predsjednice parlamenta Dragice Perović vezano za predstojeću sjednicu SO zakazanu za nedjelju 31.marta, kada ističe posljednji zakonski rok da kotorska Skupština usvoji budžet opštine za 2019. Prema nezvaničnim informacijama, iz nastupa šefova klubova odbornika može se naslutiti da će SO i tada teško uspjeti da dođe do kvoruma, zbog čega je gotovo izvesno da će Jokić morati da već u ponedjeljak sam donese budžet Opštine za 2019., a na što po Zakonu o lokalnoj samouoravi ima pravo. S.L.

SDP spreman da novog gradonačelnika bira iz skupštinske većine

Tehničkom omaškom iz saopštenja SDP-a koje je objavljeno u ponedjeljak, a koje se ticalo obrazloženja inicijative za smijenu Jokića, skraćen je dio rečenice zbog koga kontekst teksta može biti shvaćen drugačije.

U izjavi portparola Mirka Stanića izostala je rečnica “SDP je spreman da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika opštine”. Integralno saopštenje SDP-a je: “Danas, je poslije više mjeseci bezuspješnih upozoravanja predsjednika opštine Kotor, SDP bio primoran da podnese predlog za razrješenje Vladimira Jokića. Kako smo više puta javno naglasili, mora prestati samovolja u donošenju vitalnih odluka za grad kojima se nanosi šteta trajnim dobrima građana i uvodi grad u bezakonje.

Podsjećamo da su suštinski slične prigovore na Jokićev rad iznijele i kolege iz URE u saopštenju od 13. marta ove godine.

SDP je spreman da po vraćanju uzurpiranih nadležnosti Skupštine opštine Kotor, nastavi saradnju u okviru postojeće većine u ispunjenju obaveza koje smo preduzeli pred građanima i izaberemo novog predsjednika opštine”. Izvinjavamo se SDP i čitaocima “Vijesti”.

Bonus video: