Leković: Nikezić da podnese ostavku

"Niko od 2.721 građana Bara nije dao pisanu saglasnost ili se složio sa tim da njegove lične podatke provjerava, sortira i nadgleda neko neovlašćeno lice", ističe odbornik Demokrata
2482 pregleda 0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokrate
Leković, Foto: Demokrate

Rješenje Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, kojim se potvrđuje nezakonito postupanje odbornice u barskoj skupštini, Branke Nikezić, predstavlja još jedan udarac za aktuelnu vlast i barski zakonodavni dom koji već više od tri mjeseca, tačnije od decembra 2018. godine, nije u stanju da održi redovnu sjednicu Skupštine opštine, kazao je Momčilo Leković odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Bar.

"Kršiti Ustav i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i istovremeno i dalje biti na mjestu odbornika, predstavnika građana koje ste nadgledali i čije ste podatke neovlašćeno sortirali, "izučavali" i uparivali nije i ne može biti u skladu sa Statutom, Poslovnikom o radu kao ni i Etičkim kodeksom koji utvrđuje Skupština opštine Bar. Ovima aktima u prvom redu propagira se obavljanje javne funkcije po zakonu i drugim opštim aktima. Postupanje odbornice Nikezić, nije zakonito, ali nije ni najmanje pošteno, pa samim tim, iz moralnih razloga mora biti praćeno podnošenjem neopozive ostavke na sve funkcije i istovremenim javnim izvinjenjem svim građanima Bara na prvoj narednoj sjednici Skupštine", rekao je Leković.

Ističe da niko od 2.721 građana Bara nije dao pisanu saglasnost ili se složio sa tim da njegove lične podatke provjerava, sortira i nadgleda neko neovlašćeno lice, u ovom slučaju odbornica i predsjednica lokalnog odbora DPS-a Branka Nikezić. "Zamislite samo da je ovaj slučaj zabilježen u nekoj od zemalja - članica Evropske unije? Da je izabrani predstavnik građana, visoki funkcioner vladajuće partije, koristeći lokalni predstavnički dom i birački spisak van izbornog procesa, "špijunirao" sopstvene građane, "češljao" njihove lične podatke, prebrojavao im "krvna zrnca" i utvrđivao političku pripadnost? To savremena demokratija ne poznaje, naročito ne bez posledica i utvrđivanja odgovornosti", navodi Leković. Ističe da u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da onaj ko dokazano povrijedi član 43 Ustava, ali i član 45 najvišeg pravnog akta naše države, kao i više članova Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, mora snositi odgovornost i posljedice za svoje "neodgovorno, nezakonito i kabadahijsko ponašanje".

"U suprotnom, ovakvim djelovanjem bez snošenja posledica dovešće se u u pitanje smisao, odnosno svako dalje legitimno funkcionisanje lokalnog parlamenta u gradu pod Rumijom, koji je tog 12. novembra 2018. godine poslužio lokalnoj funkcionerki kao klasično sredstvo obračuna sa sopstvenim sugrađanima i predstavnicima građanske inicijative", zaključuje Leković.

Bonus video: