Ako smijene Jokića, ide i Perovićeva

Bruna Lončarević (SDP) otvorila pitanje povjerenja predsjednici Skupštine, ona tvrdi da zna šta joj je činiti ako se prekrši koalicioni sporazum u Kotoru
4575 pregleda 2 komentar(a)
“Ne brinem zbog namjera SDP-a”: Dragica Perović, Foto: SO Kotor
“Ne brinem zbog namjera SDP-a”: Dragica Perović, Foto: SO Kotor
Ažurirano: 04.04.2019. 07:56h

Ukoliko SDP sa DPS-om, SD i HGI smijeni Vladimira Jokića (Demokrate) sa mjesta gradonačelnika Kotora, predsjednica Skupštine Dragica Perović (DSS) najvjerovatnije će podnijeti ostavku.

To je nagovijestila Perovićeva u izjavi za “Vijesti”, komentarišući najavu SDP-a da u drugom krugu podnese inicijativu za njenu smjenu.

Smjenu predsjednika Opštine Kotor inicirao je SDP kao član lokalne vladajuće koalicije, a njihov predlog podržali su opozicioni DPS, SD i HGI, dok je LP ostao uzdržan. Oni smatraju da je Jokić u više navrata kršio zakon i donosio odluke na štetu građana. U izjavama SDP-a ovim povodom takođe je više puta potencirano da im je direktno Jokić problematičan zbog nezakonitog postupanja, te da bi njegovog nasljednika trebalo tražiti u vladajućem savezu.

Dragica Perović je ranije kritikovala inicijativu SDP-a, jer se njome, kako je kazala, Kotor predaje u ruke DPS-u.

Predsjednica kluba odbornika SDP-a u Kotoru Bruna Lončarević potvrdila je, međutim, da se SDP neće zaustaviti na smjeni Jokića, nego da će pokrenuti i pitanje povjerenja Perovićeve.

“To ćemo vidjeti kako nam bude odgovaralo. Nećemo ništa unaprijed pričati ni razmišljati o tome. Da vidimo kako će to sve funkcionisati”, kazala je Lončarevićeva “Vijestima”.

Ona je prije nekoliko dana na pitanje lokalnog Skala radija da li će SDP tražiti smjenu i predsjednice Skupštine, odgovorila protivpitanjem: “Šta mislite je li zaslužila”, i dodala “da se inicijativa za smjene nastavlja”.

Dragica Perović juče je rekla “Vijestima” da je takva mogućnost ne brine i da u slučaju rušenja vladajuće koalicije zna šta joj je činiti.

“Ja, kao pravniki političar, a nadasve kao čovjek, znam šta mi je i šta u konačnom treba da uradim ako se realizuje namjera SDP-a da, bez izbora i prekompozicijom vlasti, Kotor predaju DPS-u. U svakom slučaju te i takve insinuacije vjerujem da zaslužuju ne samo moj decidni odgovor, već i žestoki odgovor ostalih konstituenata vladajuće većine, a to je da ćemo zajedno branit većinsku volju građana Kotora izraženu na neslobodnim izborima za razvlašćivanje DPS-a i da ćemo dogovor, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, dosljedno poštovati u cjelosti! Ovo zato jer rušenje bilo kog segmenta koalicionog dogovora i to još zajedno sa DPS-om, značilo bi rušenje cijele koalicije”, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li čekaju da prvo Jokić bude smijenjen, pa da onda razmišljaju o smjeni Perovićeve, Lončarevićeva je kazala da “prvo idu po redu”:

“Pa naravno, prvo idemo po redu. Moramo prvo na toj sjednici Jokića smijeniti i izabrati v.d. predsjednika Opštine”, rekla je ona.

Na pitanje ko bi mogao da bude zamjenik predsjednika Opštine, Lončarevićeva je kazala da će se o tome dogovoriti.

“Predsjednik Opštine ima tri potpredsjednika. Vidjećemo, dogovorićemo se, ne možemo ništa unaprijed da saopštavamo”, kazala je Lončarevićeva.

"Kao predsjednica SO Kotor, pozivam sve konstituente vladajuće koalicije da poštuju koalicioni dogovor u cjelosti i da se ne poigravaju sa izraženom voljom naših birača, posebno ne sada u trenutku masovnih građanskih protesta koji su javno podržani od svih opozicionih parlamentarnih partija", rekla je juče Dragica Perović “Vijestima”

Jokićevi poptredsjednici su Branko Nedović (SDP), Ljiljana Popović Moškov (GP URA) i Milivoje Mišo Samardžić (PzP).

Sjednica Skupštine opštine Kotor na kojoj će se raspravljati o inicijativi za Jokićevu smjenu biće najvjerovatnije u drugoj polovini aprila.

U inicijativi za smjenu Jokića, koju će formalno pred lokalnim parlamentom zastupati Lončarevićeva i Tena Božović (SDP), piše da su razlozi zbog kojih SDP, DSP, SD i HGI smatraju da predsjedniku Opštine treba izglasati nepovjerenje je zato što „ne objezbjeđuje sprovođenje strateškog plana razvoja opštine Kotor i izurpira ovlašćenja SO Kotor, samovlasnim donošenjem štetnih odluka u oblasti strateških razvojnih planova za Opštinu”.

„Protivno zakonu donosi odluke u ime SO Kotor, koje ukoliko ne budu poništene, mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva”, piše u inicijativi SDP-a, SDP-a, SD-a i HGI-a.

Oni time nagovještavaju da će poništiti i Jokićevu odluku da opštinska firma Luka Kotor prihvati koncesiju na upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina, a koju je izdejstvovala kod Vlade.

Zbog sporenja u kotorskoj koaliciji i neodržavanja sjednica Skupštine, predsjednik Opštine je, iskoristivši mogućnost koju mu daje Zakon o lokalnoj samoupravi, samostalno donosio odluke iz nadležnosti lokalnog parlamenta. Među tim odlukama je i ona o prihvatanju koncesije za Luku Kotor za koju uz SDP, Jokića proziva i kotorska URA.

Iz tog pokreta se nijesu oglašavali povodom inicijative za smjenu Jokića, a nezvanično je “Vijestima” objašnjeno da je ne podržavaju.

Ako se ne dogovorimo oko vršioca dužnosti, u Kotoru prinudna uprava

Predsjednica odborničkog kluba SDP-a u SO Kotor Bruna Lončarević je istakla da će se mjesec od izbora v. d. predsjednika opštine voditi intenzivni pregovori, kako bi odlučili ko eventualno može da dođe na mjesto predsjednika Opštine.

“A ako do dogovora ne dođe, doći će do prinudne uprave”, kazala je ona u izjavi “Vijestima”.

Bonus video: