Carević lani zaradio 880 hiljada eura

Poslovni prihodi firme gradonačelnika Budve prošle godine bili su šest i po miliona eura
6091 pregleda 11 komentar(a)
Carević, Foto: Opština Budva
Carević, Foto: Opština Budva

Građevinska kompanija „Carinvest“, čiji je osnivač gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, prošle godine uspješno je poslovala i zaradila 883.825 eura.

To piše u finansijskom iskazu koji je firma predala Poreskoj upravi Crne Gore.

Godinama unazad firma pozitivno posluje, pa upoređujući sa 2017. porodična kompanija je ostvarila gotovo identičnu dobit, kao i minule - na kraju 2017. pozitivan neto rezultat bio je za 30 hiljada veći i iznosio 910.000 eura.

Carević je, prije nego što je početkom januara imenovan za prvog čovjeka Budve, mjesto izvršnog direktora prepustio starijem sinu Milanu, a on se u Centralnom registru privrednih subjekata i dalje vodi kao osnivač i ovlašćeni zastupnik.

Poslovni prihodi Carevićeve firme prošle godine bili su šest i po miliona eura, dok su rashodi iznosili 5,3 miliona. Imovina “Carinvesta” je procijenjena na 9,7 miliona eura i veća je za više od dva miliona u odnosu na 2017.

“Carinvest” ima potraživanja od 2,2 miliona eura, dok je neraspoređena dobit 6,3 miliona eura. Nekretnine, postrojenja i oprema, koje su u vlasništvu ove građevinske kompanije, procijenjene su na sedam miliona eura.

„Vijesti“ su ranije objavile imovinski karton koji je Carević dostavio Agenciji za antikorupciju, gdje je taksativno navedeno da je on lično ili preko svoje firme „Carinvest“ vlasnik stotinak parcela od Budve, Kotora do Grahova u Nikšiću, čija je ukupna povrišna oko 200 hiljada kvadrata.

Višemilionska imovina koju posjeduje Carević je i u najsavremenijoj građevinskoj operativi. Riječ je o 60 vozila kojima raspolaže kompanija, a koja su kupljena od Mercedesa, Volvoa, Mana do Scanie.

“Carinvest” je godinama unazad angažovana na brojnim gradilištima, jer je specijalizovana za iskope, rušenje objekata, a poseban dio operative je specijalizovan za asfaltiranje, jer imaju svoju asfaltnu bazu, zbog čega je neriijetko angažovana na mnogim infrastrukturnim projektima ne samo u Budvi i Kotoru, već u cijeloj Crnoj Gori.

Da je milioner i prvi gradonačelnik koji preuzima vođenje nekoga grada kao situiran, „Vijesti“ su još ranije objavile, a i sam Carević je prilikom stupanja na dužnost kazao da je on imovinski obezbijeđen i da mu je cilj da unaprijedi Budvu kao turističku metropolu u koju će svi rado dolaziti kako da odmaraju, tako i investiraju.

On se odrekao svoje mjesečne zarade od 1.300 eura u humanitarne svrhe i već treću platu je dodijelio onima koji se nalaze u najtežoj socijalnoj potrebi, ili nevladinim organizacijama koje se bave djecom sa posebnim potrebama.

Bonus video: