Opozicija: Vuković isto kao Stijepović

U izvještaju naznačeno da su najznačanije investicije završena druga faza obaznice ka Golubovcima, da se prvodi kraju izgradnja donjogoričkog bulevara, da se radi jugozapadna obilaznica...
2094 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ivan Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2019. 12:23h

Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave Glavnog grada i službi za 2018. godinu biće na dnevnom redu sjutrašnje sjednice Skupštine glavnog grada. I dok se u izvještaju nabraja šta je sve urađeno i koji projekti se grade, iz opozicije ukazuju da je i ovaj dokument pun prepisanih želja i djelova iz prethodnih sličnih dokumenata.

Učinak službi i organa uprave tokom prošle godine objašnjen je na 35 strana, a u dokumentu se ističe da je gradonačenika do 31. jula 2018. godine bio Slavoljub Stijepović, a od tog datuma Ivan Vuković. Krajem prošle godine prestala je da postoji služba menadžera, a dva sekretarijata podijeljena su na četiri organa uprave.

Najznačajnije investicije, piše u izvještaju, jesu završetak druge faze obilaznice oko Golubovaca, isitče se da se privodi kraju izgradnja donjogoričkog bulevara, te da rade jugozapadnu obilaznicu. U izvještaju se navodi da je pri kraju izgradnja srednje škole u Golubovcima, da je završen vrtić na Starom aerodromu, započet u Tuzima, da je velika dvorana Sportskog centra „Morača” potpuno adaptirana. Naznačeno je da su donijeli 37 planskih dokumenata.

“Zasadili smo preko 1.000 novih stabala i u saradnji sa privatnim sektorom pokrenuli projekat ‘Moje drvo’. Na brdu Gorica je otvoren Mediteranski vrt. Završili smo rekonstrukciju mjesnog centra u Gornjoj Gorici, otvorili višenamjenski objekat na Zlatici. Rekonstruisali smo rodnu kuću Rista Stijovića i otvorili ljetnju scenu. Kao poklon počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji Vojislava Kovača, Podgorica je dobila i spomenik velikom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu, a na temelju odluke lokalnog parlamenta otkriven je i spomenik Josipu Brozu Titu u neposrednoj blizini glavnog gradskog bulevara”, piše u izvještaju gradonačelnika Vukovića.

U gradonačelnikovom izvještaju se ističe da su u prošloj godini stvorili uslove za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U izvještaju Glavni grad se pohvalio time i da su uručili ključeve za još 88 porodica penzionera, te da su postavili kamen temeljac za gradnju zgrade za radnike Vodovoda i Čistoće.

Šef odborničkog kluba DF-a u Skupštini grada Radoš Zečević kaže da izvještaj gradonačelnika Vukovića o njegovom radu, i radu gradske administracije uobičajen način prepričavanja redovnih aktivnosti koje imaju gradske službe i preduzeća.

“Birokratskim rječnikom i sa prilično visokim procentom prepisivanja jednih te istih podataka za projekte za čiju se realizaciju redovno probijaju rokovi izgradnje”, kaže Zečević. On navodi primjer zgrade Gradskog pozorišta, čija je realizacij dobar primjer nesklada između želja i mogućnosti. U izvještaju se pominje da se u izgradnju zgrade ulažu velika sredstva, ali se rokovi ne pominju. Zečević podsjeća kako se gradila zgrada Skupštine, probijano je nekoliko rokova.

“Sada je aktuelna izgradnja donjogoričkog bulevara, treću put se probija rok izgradnje, investitor optužuje izvođača za kašnjenje, izvođač prebacuje odgovornost na investitora... Imamo priču o kolektoru, stvorene su prepostavke za konačnu realizaciju izgradnje kolektora, rok izgradnje četiri godine”, e živi bili, pa vidjeli. Slično je i Stijepović obećavao i govorio da će novi kolektor biti izgrađen za njegovog mandata”, kaže Zečević.

On ukazuje da u izvještaju piše kako je budžet za 2018. bio dobro isplaniran i realizovan, cifre se poklapaju, ali kaže Žečević, odbornici nemaju načina da to provjere. Golim okom, kaže Zečević “građani mogu vidjeti da grad grca u komunalnim problemima, da nedostaje izgradnja objekata od javnog interesa, nema velikih investicija...”

“Šezdeset miliona je ozbiljna cifra i nešto se tu ne podudara. Gradska vlast se hvali izgradnjom vrtića, škola, a to ministarstva finansiraju, grad samo da plac i oprosti komunalije. Novac odlazi u plate zaposlenih u gradskoj administraciji, firmama koje je osnovao grad, imamo partijsko zapošljavanje, jedan zaposleni, četiri glasa, vlast se drži te računice. Nema investicija koje donose nova radna mjesta”, kaže Zečević.

On ukazuje da su ulice i u samom centru pohabane, a tek u prigradskim naseljima i po selima.

“Poručio bih Vukoviću da ubuduće manje podiže spomenika, a da se usresredi na stvarni razvoj grada, da ne gasi svjetla po zgradi Glavnog grada kada su važni datumi za srpski narod...”, kaže Zečević. On ističe da Vuković, ako nastavi ovako da radi, neće izbjeći prosječnost svojih prethodnika, a vjerovalo se da će kao mlad čovjek, koji ima formalno obrazovanje, unijesti neke novine.

Čađenović: Vuković kao da je zaposlen u MIP-u

Vladimir Čađenović, šef odborničkog kluba Demokrata, isitče da je karakteristika ovog izvještaja o radu gradonačelnika što obuhvata period kada su dva čovjeka pokrivala funkciju prvog čovjeka grada, nažalost, kaže on, obojica iz DPS-a.

“Nema razlike kako je funkcionisala gradska samouprava kada je njome rukovodio Slavoljub Stijepović, snimljeni akter afere “Koverta” i kako funkcioniše od kada njome upravlja novi gradonačelnik Vuković. Ni za vrijeme Stijepovića, ni za mandata Vukovića nema vidljivih rezultata rješavanja problema koji muče građane”, kaže Čađenović.

On ukazuje da Vuković više pokriva poslove Ministarstva inostranih poslova, a ne rješava probleme građana.

“Dobro je da grad ima međunarodne aktivnosti, ali ako one imaju za cilj da dovedu investitore u naš grad, a toga zasada nema, pa se može samo pričati o protokolu i prijemima koje gradonačelnik organizuje, bez konkretnih rezultata”, kaže Čađenović.

I Čađenović ukazuje da je zgrada Gradskog pozorišta, nedovršena, ukazuje na nerealne planove gradske administracije, svi rokovi su probijeni i ona neće biti izgrađena do kraja 2020.

“Stijepović nije dočekao drugi mandat, jer je zaustavio razvoj grada, ako Vuković nastavi ovako da radi, i on će doživjeti Stijepovićevu sudbinu”, kaže Čađenović.

Rakčević: Nastavljaju da uništavaju gradske resurse

Bilo je potpuno jasno, od prvog trenutka, da će gradska uprava i sa “novim” gradonačelnikom nastaviti staru, pogubnu i neodgovornu praksu, koja uništava gradske resurse i interes DPS-a stavlja ispred interesa grada. Jer gradonačelnik Vuković, čija upotrebna vrijednost za DPS ne prelazi okvire jednokratnog marketinškog trika, nema ni snage, ni volje da mijenja najtruliji autokratski sistem u Evropi, ukazao je predsjednik odborničkog kluba Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević.

On podsjeća da je, i pod vođstvom Vukovića, nastavljeno sa “intenzivnim partijskim zapošljavanjem u gradskim službama i preduzećima, rasprodavanjem gradske imovine i uništavanjem zelenih površina”.

Bonus video: