Nikolić: Podrška građanima Tološa da odbrane ulice, institucije presipaju iz šupljeg u prazno

“Ta nazovi struka koja je pognula glavu pred strukom zarad bahatosti i sistema vrijednosti koji je sveden samo na ono što se zove pljačka sopstvene zemlje, a to je čin veleizdaje"
998 pregleda 3 komentar(a)
Nikolić, Foto: Građanski pokret URA
Nikolić, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA Podgorica daje punu podršku građanima Tološa da odbrane devastaciju ulica Kotorske i Milana Raičkovića, saopštio je danas Predrag Nikolić iz ove stranke.

Kaže da su pratili cijeli proces čekajući da "institucije" reaguju ali da one "presipaju iz šupljeg u prazno".

"Koja struka je dozvolila ovakav koeficijent zauzetosti (projekcija objekta na zemljištu) na ovoj urbanističkoj parceli (UP)? Koja struka je dozvolila u jednom ovakvom naselju ovoliki stepen izgrađenosti jednom kiklopu od objekta na jednoj ovakvoj UP? Koja struka je dozvolila tzv. dokup UP na račun ulica? Koja struka je dozvolila uništavanje kvaliteta života građana?”, pita Nikolić nadležne.

Objašanjava da je odgovor samo jedan a on je da je nazovi struka zaboravila da struka postoji.

“Ta nazovi struka koja je pognula glavu pred strukom zarad bahatosti i sistema vrijednosti koji je sveden samo na ono što se zove pljačka sopstvene zemlje, a to je čin veleizdaje. Urbanističke parcele su virtuelna stvarnost koja treba da se preklopi na teren u cilju razvoja i poboljšanja kvaliteta života nekog naselja. Koje su to „izmjene i dopune“ DUP-a dozvolile objekat višeporodičnog stanovanja ili kolektivnih stambenih objekata, kao što je sagrađeni, u naselju gdje nema gradske kanalizacije? To su one „izmjene i dopune“ kojima se bavio hirug, a ne urbanisti”, tvrdi Nikolić.

On poziva građane Tološa da stanu na noge – jer ovo nije pitanje samo dvije ulice, nego pitanje cijelog naselja i svih drugih naselja.

“Tražimo hitnu reviziju svih „izmjena i dopuna“ DUP-ova, da bi zaustavili devastaciju prostora upravo od strane države, da bi spasili tu državu ili ono što je od nje ostalo. Prestanite da se hvalite izgrađenim saobraćajnicama. To je vaš opis posla, a ne poklon građanima. Komunalnoj inspekciji poručujemo da da odgovor Mjesnoj zajednici Tološi povodom ovog slučaja”, navodi Nikolić.

On je pozvao glavnog arhitektu Glavnog grada, Filipa Aleksića da odlučno formira komisiju za reviziju DUP-ova da bi zaustavio ludilo u struci.

“Imali smo vertikale struke. Imamo ih i dalje. Spomenik struci je hotel Podgorica Kane Radević i najljepši poklon ljubavi stapanja objekta s prirodom, koji se izučavao na arhitektonskim fakultetima. Spomenik ubijenoj struci i brutalno ubijenom urbanizmu je onaj “crni nadgrobni spomenik” pored hotela Podgorica”, zaključuje Nikolić.

Bonus video: