Godina kongresa: Demokrate kreću na Dan mladosti

HGI bi tokom maja trebalo da bira novog predsjednika, kongres SDP-a najvjerovatnije u junu
1880 pregleda 11 komentar(a)
Drugi kongres održaće se pod sloganom “Da Crna Gora, Da Evropa, Da sloboda", Foto: Boris Pejović
Drugi kongres održaće se pod sloganom “Da Crna Gora, Da Evropa, Da sloboda", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2019. 07:44h

Demokratska Crna Gora održaće drugi stranački kongres 25. maja u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da će kongres biti održan simbolično na Dan mladosti.

“Drugi kongres održaće se pod sloganom “Da Crna Gora, Da Evropa, Da sloboda”, jer je vrijeme da kompletno crnogorsko društvo konačno krene da razgovara o investicijama, efikasnoj i sigurnoj ekonomiji, savremenom obrazovanju, jačanju konkurencije, bržim integracionim procesima, boljim platama i penzijama. Baš kao i o slobodnim i demokratskim institucijama, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, eliminisanju vještački produkovanih podjela, dosljednom poštovanju univerzalnih ljudskih prava i sloboda građana i stvaranju boljih uslova za život svih građana Crne Gore, bez obzira na njihovo vjersko, nacionalno ili političko opredjeljenje”, kazao je Bogdanović “Vijestima”.

On je rekao da su sve opštinske organizacije Demokrata sprovele unutarpartijski postupak predlaganja kandidata za stranačke organe, nakon čega je Glavni odbor (GO) jednoglasno utvrdio liste. Bogdanović je pojasnio i da će preko 900 delegata birati predsjednika Demokrata, 122 člana GO i po pet članova Statutarne komisije i Nadzornog odbora. Istakao je i da se na kongresu očekuje preko 1400 učesnika, 900 delegata i više od 500 gostiju iz zemlje i regiona.

Redovni stranački kongres ove godine očekuje i Socijaldemokratsku partiju (SDP), Bošnjačku stranku i Demokratsku partiju socijalista (DPS). Dok je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević najavio kongres vladajuće partije za novembar ili decembar, partijski organi stranke Ranka Krivokapića još nijesu utvrdili precizan datum kongresa.

Prema informacijama “Vijesti” izbor novog rukovodstva SDP-a trebalo bi da bude održan u junu.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) trebalo bi tokom maja da održi vanredni stranački Sabor, na kome će izabrati novog predsjednika. Nakon što je dosadašnja predsjednica Marija Vučinović nedavno smijenjena sa čela stranke, kao kandidat za tu funkciju za sada se jedino pominje član Predsjedništva i poslanik Adrijan Vuksanović.

Njega su 13. marta kandidovali opštinski odbori Tivta i Kotora, a takav predlog prihvatio i Središnji odbor stranke.

Prema stranačkom Statutu vanredni Sabor HGI je trebalo da bude održan neposredno nakon što je Središnji odbor 4. februara izglasao nepovjerenje Mariji Vučinović, ali do danas Sabor nije zakazan iako se očekivalo da najviši partijski skup zasjeda do kraja aprila.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” to se desilo jer Vuksanović i član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, koji su rukovodili smjenom Vučinovićke, nisu uspjeli u dovoljnoj mjeri da konsoliduju svoje pozicije u stranačkoj bazi.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti“, Vučinovićeva ne namjerava da se preda bez borbe.

BS još bez datuma, Husović sigurno odlazi

Iako je posljednji kongres Bošnjačke stranke održan u junu 2015. u stranci Rafeta Husovića još nema planova za zakazivanje stranačkih izbora. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz vrha BS još se ne zna kada će kongres biti održan.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da za sada nije izvjesno da li će se kongres održati do kraja godine. U javnosti se već duže vrijeme spekuliše da bi Husović mogao, zbog ličnih razloga, napustiti partiju i politiku, a kao mogući nasljednici na čelu Bošnjačke stranke pominju se aktuelni ministar saobraćaja Osman Nurković i poslanik Ervin Ibrahimović.

Bonus video: