SDP neće da povuče inicijativu za smjenu Jokića

Jedan od lidera DF-a predložio je juče na sastanku da se kompromis riješi tako što bi građane pitali- da li ste za smjenu Jokića, ali je to predsjedniku SDP Ranku Krivokapiću bilo ne prihvatljivo
4844 pregleda 27 komentar(a)
sastanak opozicije i pokreta odupri se, Foto: Zoran Đurić
sastanak opozicije i pokreta odupri se, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.04.2019. 07:38h

Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokrate nijesu se dogovorili oko prevazilaženja krize u kotorskoj vlasti, pa SDP neće povući inicijativu za smjenu gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate).

Iako se prethodna dva dana tokom razmjenjivanja predloga na relaciji dvije partije stekao utisak da je stvar izglađena, jučerašnji sastanak lidera opozicije sa predstavnicima Pokreta “Odupri se”, vratio je stvari na početak. Demokrate ne pristaju na referendumsko pitanje koje je formulisao SDP a o kome bi trebalo da se izjasne građani, dok SDP insistira da je to pitanje suština.

Sjednica Skupštine opštine Kotor na čijem je dnevnom redu inicijativa za razrešenje Jokića je sjutra.

Jokić je juče, neposredno prije sastanka lidera opozicije i “Odupri se”, obavijestio SDP da prihvata njihov predlog za raspisivanje lokalnog referenduma, s tim da se oko detalja treba još dogovarati. Oni su već dostavili odborničkim klubovima i predsjednici SO Kotor Dragici Perović Predlog odluke o raspisivanju referenduma u Kotoru. Predlažu da pitanje na referendumu glasi “Da li ste da se dogradi luža (operativna obala luke Kotor) za vez megakruzera?”. Očekuju da Perovićeva predlog odluke uvrsti u dnevni red prve sjednice SO Kotor.

SDP smatra, kako je objašnjeno “Vijestima”, da je odluka Skupštine akcionara Luke Kotor da se izgradi pilon, odnosno privezište za mega kruzere i to preko puta Starog grada, veoma štetno za Bokokotorski zaliv i turizam u tom gradu. Takođe tvrde da gradonačelnik nema saglasnost UNESCO za to, jer je Kotor pod zaštitom te organizacije. Tvrde da je pitanje koje su predložili da se građani izjasne suština problema.

Međutim, Demokrate smatraju da odbornici treba da usaglase referendumsko pitanje. Jedan od lidera DF-a predložio je juče na sastanku da se kompromis riješi tako što bi građane pitali- da li ste za smjenu Jokića, ali je to predsjedniku SDP Ranku Krivokapiću bilo ne prihvatljivo.

On je insistirao da se prihvati predlog SDP-a. Krivokapić je kao necjelishodan odbio predlog da se sjutra organizuje još jedan pokušaj da se riješe nejasnoće, na sastanku lidera partija i odbornika kotorske lokalne vlasti.

Pošto je sjednica SO Kotor već zakazana, predlagano je da ona počne i da se prekine dok se ne postigne saglasnost ali ni to nije dobilo podršku Krivokapića. On, kako su prenijeli izvori, ne vjeruje Jokiću jer smatra da donosi nezakonite odluke kao što je to ranije činio gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša Na takvu primjedbu lideru Demokrata Aleksi Bečiću, od njega je dobio odgovor da se ne treba vraćati u prošlost.

Bečić je rekao da Jokić nije kršio zakon i da bi rado ukrstio argumente jer je u blizini mjesta gdje se održava sastanak. Krivokapić je odgovorio da to nije potrebno.Jokić je,rekli su iz Demokrata, bio u Podgorici sa namjerom da dođe na sastanak lidera i sve razrjasni.

Predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović juče nije bio spreman da komentariše novonastale okolnosti na relaciji SDP-Demokrate, kao ni lokalni odbornici SDP-a i GP URA. Sjednica kotorskog SDP-a je sjutra poslijepodne.

Jokić je ranije juče odgovorio SDP-u da prihvata predlog za raspisivanje lokalnog referenduma i da je spreman da SO Kotor uputi predlog za održavanje lokalnog konsultativnog referenduma o predloženim infrastrukturnim projektima iz poslovnog plana Luke Kotor AD. “Kako bi što brže stvorili sve uslove da se ovakav referendum organizuje i održi, predlažem da članice vladajuće koalicije u Kotoru formiraju radnu grupu za pripremu referenduma koja bi definisala referendumsko pitanje, vrijeme održavanja i ostala pitanja koja se mogu otvoriti prilikom organizovanja istog”, naveo je Jokić u odgovoru SDP-u.

On je pozvao SDP da preko svog odborničkog kluba u SO Kotor stvore preduslove za organizovanje referenduma i funkcionisanje grada. “Na način što će vaši odbornici pisanim aktom povući potpise i predlog za razrješenje predsjednika opštine, prisustvovati zasjedanjima SO Kotor, te hitno i bez odlaganja usvojiti predloženi budžet i ostala dokumenta potrebna za rad privrednih društava i institucija u Kotoru kako bi grad nesmetano funkcionisao”, odgovorio je Jokić.

SDP je juče u predlogu odluke o referendumu, koji je upućen odbornicima i predsjednici SO Skupštine, naveo da Kotoru treba luka i zakonita koncesija koja čuva grad i donosi prihode, a ne zatrpavanje mora pod Kotorom novim objektom, megakruzerima i kolaps života u gradu sa jednom ulicom u koju se sve uliva.

Inicijativu za razrješenje Jokića su podnijeli odbornici SDP-a, i opozicionih DPS-a, SD i HGI. Oni su naveli da gradonačelnikJokić treba da bude smijenjen zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”.

Bogdanović: Odbornici da utvrde pitanje, na referendumu se glasa i o povjerenju Jokiću

“Demokratska Crna Gora prihvata inicijativu Predsjedništva SDP-a o raspisivanju referenduma o predloženim projektima iz poslovnog plana Luke Kotor.

Ovakvu inicijativu je, podrazumijevajući preuzimanje političke odgovornosti za ishod referenduma sa obje strane, bez zadrške prihvatio i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kao i Opštinski odbor Demokrata Kotor,” rekao je sinoć “Vijestima” generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

“Smatramo da je referendum, kao oblik neposrednog odlučivanja, najviša tekovina demokratije te da onaj koji teži uspostavljanju najviših demokratskih standarda ne može odbiti inicijativu da građani svojevoljno odluče o pitanjima od značaja za jednu lokalnu samoupravu. Za Demokratsku Crnu Goru, naš Opštinski odbor, predsjednika Opstine i naše odbirnike u SO Kotor, prihvatljivo je svako referendumsko pitanje sa kojim se saglase 17 odbornika koji tvore odborničku većinu u SO Kotor, jer referendum, saglasno Zakonu i Statutu Opštine ne raspisuje predsjednik Opštine, vec Skupština opštine Kotor. S tim u vezi, prihvatajući inicijativu SDP-a, prihvatili smo i da se na takvom referendumu provjeri i povjerenje predsjedniku Opštine Kotor. Predsjednik Opštine Kotor se javno obavezao da će u slučaju negativnog ishoda referenduma, podnijeti ostavku,” rekao je Bogdanović komentarišući nepovjerenje SDP-a da su oni spremni na referendum.

“Ovim su se stvorili svi uslovi da SDP povuče inicijativu za razrješenje predsjednika Opštine Kotor, da dođe u Skupštinu opštine Kotor i da izglasa budžet, kako bi se stvorile sve neophodne pretpostavke za raspisivanje referenduma. Ukoliko, pak, SDP to ne učini, Demokrate će braniti Kotor svim demokratskim sredstvima i neće dozvoliti da se ova opština vrati u ruke onih koje smo pobijedili 2016. godine”, rekao je on.

Bonus video: