URA Ulcinj: Opština izgubila šest miliona eura

“Ima nekoliko nedjelja od kako je Vrhovni sud stavio tačku na slučaj “K1” (Rekreaturs) pa se svakim danom očekuje blokada žiro-računa Opštine i prinudna naplata 6 miliona eura sa računa Opštine”, navode u odboru URE
753 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinjska URA, Foto: GP URA
Ulcinjska URA, Foto: GP URA

Lokalna vlast u Ulcinju nanovo uvijek ruši limite, dokazujći kako oni mogu još više potkradati grad, sa sudskim odlukama ili nepravednim zakonima koji se usvajaju u tišini, kao u posljednjem slučaju “K1”, zbog čega opštini svakim danom prijeti bankrot, saopštili su danas iz odbora URA u Ulcinju.

“Ima nekoliko nedjelja od kako je Vrhovni sud stavio tačku na slučaj “K1” (Rekreaturs) pa se svakim danom očekuje blokada žiro-računa Opštine i prinudna naplata 6 miliona eura sa računa Opštine”, navode u odboru URE.

Kako kažu, u funkciji istinitog informisanja javnosti, oni su iznijeli nekoliko činjenica o tome šta je URA uradila povodom tog slučaja i poručuju da su spremni da sa bilo kime u svako doba suoče argumente.

“U lokalnoj vlasti smo bili od 2014. do 2016. i to je jedini period kojem se neko sistematično bavio slučajem K1. Uz pitanje Solane, za nas je K1 bio pitanje svih pitanja – prioritet broj 1 (jer smo znali šta nas može zadesiti). Sve domaće i međunarodne adrese smo upoznali da se radi o kriminalno-koruptivnoj aktivnosti. Javno smo ušli u sukob sa predstavnicima Atlas grupe o čemu su pisali svi mediji, a napadao nas rezimski Informer. Upoznali smo premijera Kosova sa slučajem i zatražili dostavljanje dokumentacije koja je u posjedu njihove administracije”, ukazuju iz ovog pokreta.

Dodaju da je tadašnji potpredsjednik Opštine iz URE, Safet Beci, išao u Ministratvo ekonomije Kosova da bi se detaljnije upoznao sa njihovim sazanjima o K1.

“Učestvovali smo na svakom suđenju, te javno zatražili izuzeće sudije Milice Popović, koja je tada vodila slučaj. Sa drugim poslanicima iz Ulcinja, u Skupstini Crne Gore, organizovali smo press konferenciju i upoznali javnost sa skandaloznim činjenicama. Obavijestili smo ambasade u Crnoj Gori. I pored tvrdnji bivšeg gradinačelnika da niko neće da preuzme slučaj, pronašli smo i angažovali advokatsku kuću koja je po prvi put sistemtski pripremila odbranu, nakon čega je došlo do vraćanja sudskog postupka na početak i promjene sudije koja je do tada vodila slučaj”, kažu u ulcinjskom odboru URA.

Oni tvrde da se nakon 2016, a naročito posljednje dvije godine, niko iz Opštine Ulcinj nije posebno interesovao za slučaj K1, a većini ročišta nije prisustvovao opštinski pravobranilac, već najčešće njegov zamjenik.

“Pitamo javno – đe je i šta je radila lokalna vlast po ovom pitanju? Gdje su i šta rade predsjednici Opštine i Skupštine Ljoro Nrekić i Ilir Čapuni? Šta rade i đe su predsjednici svih partija koje čine lokalnu vlast u Ulcinju: Nazif Cungu, Fatmir Gjeka, predstavnici SD-a i BS-a; poslanici i ministri iz Ulcinja Luiđ Škrelja, Genci Nimanbegu i Mehmed Zenka? Lokalna vlast nije htjela ni da se u lokalnom parlamentu bar jedna rečenica čuje o ovoj presudi. Da ne govorimo da neko od njih preduzme ili kaže, makar radi javnosti, nešto konkretno povodom ove korupcije velikih razmjera”, navode iz odbora URA.

Kažu da su od 2014. do 2016. stalno vršili politički pritisak na sudsku i na izvršnu vlast, i uspjeli da cijeli slučaj vrate na ponovni postupak.

“Neka građani sami presude koliko i ko je od opštinskih i državnih funkcionera brinuo nakon 2016. godine o ovom slučaju i zašto je i danas opšti muk. Ponekad je bolje nemati uopšte lokalnu vlast nego je imati, što ovaj slučaj nesumnjivo potvrđuje”, tvrde iz URE u Ulcinju.

Ističu da ljudi koji sada čine vlast u Opštini Ulcinj, svim mogućim snagama i bez pogovora, podržavaju režim.

“To samo govori o licemjerju koji je postao praksa! Na kraju, neće se ni zastidjeti, jer dok se svađaju ko je kome kupio parfem ili platio ručak, brojne generacije Ulcinjana će plaćati tuđe dugove, dok će Ulcinj ostajati jedna od najsiromašnijih opština u Crnoj Gori. To se mora prekinuti”, zaključuju iz ulcinjske URE.

Bonus video: