Demokrate HN: SO potvrdila, projekat zamjene i izgradnje LED svjetiljki je bio korupcionaški posao

"Naime, projekat zamjene i ugradnje LED svjetiljki otpočeo je 2015. godine i od samog početka su ga pratile kontroverze. Ukupna cijena projekta je po ugovoru bila blizu 2,7 miliona eura, a ugovarači su nakon toga pohapšeni i u Danskoj osuđeni na sedam godina zatvora, što potvrđuje da se od starta radilo o korupcionaškom poslu"
689 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa sjednice SO Herceg Novi, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.04.2019. 17:29h

Sjednica Skupštine opštine (SO) Herceg Novi je potvrdila ono što smo tvrdili sve vrijeme - projekat zamjene i izgradnje LED svjetiljki je bio korupcionaški posao, koji se, na sreću, nije realizovao zahvaljujući pravovremenoj smjeni vlasti. Građani su tada na izborima odabrali vlast koja se hvata u koštac sa izazovima i problemima, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Herceg Novi.

U saopštenju Demokrata se navodi da je lokalna vlast u Herceg Novom na skupštinskom zasijedanju u četvrtak, 25. aprila, usvojila odluku o poravnanju sa danskom firmom "Novalume", čime je stavila tačku na aferu LED rasvjete.

"Naime, projekat zamjene i ugradnje LED svjetiljki otpočeo je 2015. godine i od samog početka su ga pratile kontroverze. Ukupna cijena projekta je po ugovoru bila blizu 2,7 miliona eura, a ugovarači su nakon toga pohapšeni i u Danskoj osuđeni na sedam godina zatvora, što potvrđuje da se od starta radilo o korupcionaškom poslu. Vještak ekonomske struke procijenio je sadašnju vrijednost samih svjetiljki na 1.185.000 eura. Dakle, za ostatak cifre od ugovorenih 1.700.000 platili bismo obećanja o uštedi i maglu od daljinskog upravljanja. Pokušalo se naplatiti 1.700.000 više nego što je vrijednost posla. Parnica koja se vodila pred Privrednim sudom, kao i svaki sudski postupak, dugo traje i vodila bi Opštinu u dalju neizvjesnost, dok je građanima svakog dana potrebna javna rasvjeta i morala se konačno staviti tačka na ovo bolno pitanje za naš grad", navodi se u saopštenju novskih Demokrata.

Iz Demokrata Herceg Novi su kazali sa je SO Herceg Novi donijela odluku o davanju saglasnosti na poravnanje za vrednost od milion eura, što je za blizu 1,7 miliona manje od ugovorene vrijednosti koju su prije tri godine ugovorili predstavnici koalicije DPS-IZBOR.

"Ovo je još jedan u nizu naslijeđenih projekata – problema od bivše vlasti, koje oni nisu mogli ili nisu htjeli da riješe. Zato smo kao odgovorna partija zajedno sa našim koalicionim partnerima preuzeli odgovornost, radi dobrobiti svojih građana. Tako smo postupili i u slučaju rješavanja stambenih pitanja državnim službenicima na Toploj, kada smo "pronašli" zaboravljene stanove i omogućili poštenu raspodjelu, bez privilegovanih pojedinaca. Isto smo postupili i u slučaju izgradnje kanalizacionog projekta, kada smo izglasali odluku o poravnanju na 2,3 miliona eura, i tu uštedjeli blizu million eura koliko je bio prihvaćen odštetni zahtjev, kako bi se na taj način kolektor konačno završio, a građani dobili funkcionalan sistem odvoda otpadnih voda. Tu je i slučaj sa stambenom zadrugom Solidarno i zgradom u Meljinama, koja je takođe primjer da ova lokalna vlast u Herceg Novom "završava poslove," i radi savjesno i odgovorno", piše u saopštenju OO Demokrata Herceg Novi.

Navode i da lokalna vlast u Herceg Novom pronalazi načine da se projekti završavaju i da grad ide naprijed i pored svih opstrukcija koje dolaze sa državnog nivoa.

"Ono na šta nailazimo su ,"kosturi u ormanu" poput ovog ugovora za LED rasvjetu, kao i mnogih drugih, ali ćemo se kao odgovorna i poštena vlast uhvatiti u koštac sa svim izazovima i problemima na zadovoljstvo grada i građana Hercg Novog", zaključuje se u saopštenju OO Demokratske Crne Gore Herceg Novi.