Tivat: Dali 33 hiljade eura, pa se ništa ne vidi

932 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Posljednja sjednica lokalnog parlamenta donijela je veliku novinu - premijerno korišćenje novougrađenog konferencijskog sistema u skupštinskoj sali, ali i ogromno razočarenje njegovim više nego skromnim mogućnostima.

Novi sistem koji se sastoji iz centralnog kontrolera, delegatskih jedinica sa ID karticama, računara sa posebnim softverom i dva LCD monitora za javni prikaz bitnih podataka o tekućem zasjedanju, kako se ispostavilo, daleko je lošiji od sličnih sistema koji se koriste u skupštinama većine drugih gradova ili u državnom parlamentu.

Nijednog trenutka tokom sjednice, prisutni u sali SO Tivat tako nisu mogli da preko novog sistema da znaju ko je od odbornika prisutan sjednici, ko prisustvuje od lokalnih javnih funkcionera koji se po službenoj dužnosti moraju pojaviti na zasjedanjima lokalnog parlamenta, ko ima riječ, ili ko se prijavio za diskusiju ili repliku. Najbitnije, novi sistem uopšte ne daje mogućnost da se na monitorima prikaže kako je pojedinačno glasao svaki od odbornika, što je korak unazad u odnosu na dosadašnje stanje gdje se dizanjem ruku sa kartonima zelene („za“), crvene („protiv“) ili žute boje („uzdržan“), makar jasno moglo vidjeti kako se personalno koji od odbornika izjašnjava o temama na dnevnom redu.

Tehničari podgoričke fime „Sipa“ koja je nedavno isporučila i montirala konferencijski sistem u sali SO Tivat na pitanje novinara kako je moguće da se ništa od prethodno navedenog ne prikazuje na dva monitora u sali, kazali su da su oni „isporučili i montirali sistem sa performansama koje je naručilac tražio“ i da greška nije do njih. Na primjedbu da konferencijski sistem u susjednoj SO Kotor potpuno drugačije funkcioniše i daje obilje podataka neophodnih za jasno i precizno praćenje sjednice i rada odbornika, oni su samo slegli ramenima, kazavši da znaju kako radi kotorski sistem jer su ga oni i tamo isporučili onakvog kakvog su Kotorani tražili, dok su Tivtu isporučili ono što je zahtijevala Tenderska komisija tivatske lokalne uprave.

Na pitanje ko je radio tehničku i softversku specifikaciju za tender na kome je kupljen novi i očito defektni konferencijski sistem za salu SO Tivat, sekretar SO Goran Babović (DPS) novinaru „Vijesti“ je kazao da ne zna i da su u to bile „uključene nadležne službe Opštine“.

Taj tender je inače, rapisan 26. decembra prošle godine, a na njega su stigle tri ponude od kojih je ona kompanije „Sipa“ proglašena za najpovoljniju, pa je gradonačelnik Siniša Kusovac 11. marta potpisao sa tom firmom ugovor vrijedan 32.264 eura sa PDV-om, za isporuku i montažu novog sistema. U propozicijama tendera za digitalni softver za konferencijski sistem traženo je da on treba da omogući „pripremu sjednica, upravljanje sjednicama i izvještavanje“.

„Očitavanje svih kartica, glasanja i prikaz na displejima treba da se obavlja brzo, u roku manjem od jedne sekunde. Softver treba da arhivira i izdaje detaljne izveštaje o prisutnosti na sjednicama, učešću u glasanjima po tačkama, načinu glasanja i izdavanje ukupnih izvještaja sa sjednica“, piše u propozicijama tendera na kome je pobijedila „Sipa“.

Bonus video: