Martinović: Vrh vlasti omogućio Marovićima da napuste Crnu Goru i budu nedostupni pravdi

"Odgovorite, gospodine Pažin, zašto ste dvije i po godine varali i obmanjivali crnogorsku javnost datim saopštenjima da zamolnicu za izručenje Svetozara i Miloša Marovića možete podnijeti tek kada budu lišeni slobode u Republici Srbiji"
922 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora

Ministar pravde Zoran Pažin bi u svakoj demokratsko uređenoj državi, zbog (ne) činjenja u slučaju Marovići, bio ne samo razriješen ministarske funkcije, već i krivično gonjen zbog pomaganja osuđenom licu da izbjegava kaznu zatvora, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Martinović je reagovao na navode Ministarstva pravde koje je saopštilo da u slučaju Svetozara Marovića, kao ni u slučaju njegovog sina Miloša, nema riječi o zastari izvršenja krivičnih sankcija.

"Mnogo je toga, gospodine Pažin, što ste propustili da učinite i tako omogućili da Svetozar i Miloš Marović, ni nakon dvije i po godine od pravosnažnosti presuda kojim su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora, nijesu počeli izdržavati kazne, niti su dostupni pravdi. Gospodine Pažin, javno Vas pitam i očekujem da ukupnoj demokratskoj javnosti bez odlaganja odgovorite kako se moglo desiti da Svetozar i Miloš Marović napuste Crnu Goru ubrzo nakon što im je izrečena dugotrajna kazna zatvora i da li je vođen bilo kakav postupak za utvrđivanje odgovornosti onih koji su omogućili da pravosnažno osuđena lica napuste Crnu Goru i postanu nedostupna pravdi", navodi se u reagovanju Martinovića.

On je dodao da je Pažin dužan da odgovori kada su izrečene kazne zatvora po pravosnažnim presuda za Svetozara i Miloša Marovića upisane u odgovorarajuću kaznenu evidenciju i kada su ti podaci postali dostupni svim organima i ostalim korisnicima tih evidencija.

"Osim toga, cjelokupnu javnost interesuje kojeg datuma je i od koga Crnoj Gori dostavljen dokaz da je Miloš Marović dobio državljanstvo Republike Srbije, kao i kojeg je datuma imenovani stekao državljanstvo Republike Srbije? Posljednje, ali ne i manje važno, da li je Crna Gora podnosila zamolnicu Republici Srbiji za izručenje Miloša Marovića Crnoj Gori i ako jeste, odgovorite precizno kada i kojim aktom je to učinjeno. Da li je, s tim u vezi, Republika Srbija odbila da izruči Miloša Marovića kao lice koje ima njeno državljanstvo i da li je i kojim aktom o toj odluci obavijestila Crnu Goru", naveo je Martinović.

Pozvao je Pažina da navede kojim aktom ili radnjom nadležnog organa smatra da je prekinut dvogodišnji rok zastarjelosti izvršenja kazne zatvora koji je, ako nije bilo prekida, istekao u septembru prošle godine.

"Javnost do danas nije bila u prilici da sazna da je to učinjeno, a bilo je za očekivati da precizne podatke o prekidu zastare ne tajite, već odmah objelodanite, ako postoje. Potpuno je očigledno da je vrh vlasti u Crnoj Gori omogućio Marovićima da, nakon njihovog priznanja krivice i izrečenih kazni zatvora, napuste Crnu Goru i budu nedostupni pravdi.Zato se uporno ćuti i ne odgovara na pithanje kako, kada i na kojem graničnom prelazu su Marovići napustili Crnu Goru. Odgovorite, gospodine Pažin, zašto ste dvije i po godine varali i obmanjivali crnogorsku javnost datim saopštenjima da zamolnicu za izručenje Svetozara i Miloša Marovića možete podnijeti tek kada budu lišeni slobode u Republici Srbiji, što predstavlja i pravnu i svaku drugu besmislicu".

Martinović navodi da je Pažin podnošenjem zahtjeva za izručenje od 25. aprila "sam priznao" da je prethodne dvije i po godine "grubo obmanjivali javnost, tvdnjom da za to nijesu ispunjeni uslovi".

"Kada gospodine Pažin dvije i po godine drsko i bezobzirno obmanjujete javnost u ovako osjetljivom slučaju kakav je slučaj Marovići, logično se nameće zaključak da to činite po nalogu svog partijskog šefa Mila Đukanovića. Vi dobro znate da sve što ste činili ili niste činili u vezi slučaja Marovići predstavlja neodgovorno i neprofesionalno postupanje koje ima značajan uticaj na ocjenu javnosti da u Crnoj Gori svi nijesu dostupni pravdi pod jednakim uslovima. Vi ste se tako ponašali, jer ste izvršavali nalog svog partijskog šefa svjesni da Vas takva poslušnost preporučuje da politički avanzujete, umjesto da budete pozvani na odgovornost. Gospodine Pažin, da li smatrate da, nakon Vašeg skandaloznog postupanja u slučaju Marovići, možete u očima javnosti i dalje biti ministar pravde", navodi se u reagovanju Martinovića.

Bonus video: