"SUDOVI NE ODUSTAJU OD POLITIČKOG PRISTUPA"

Demokrate: Presudom Mandiću i Kneževiću, potvrđeno da princip nezavisnosti sudstva i sudija ne postoji

"Nije ni čudo što po zvaničnim saopštenjima Ministarstva pravde više od polovine građana nema povjerenja u pravosudni sistem, a nakon novih obračuna državnog aparata sa opozicionim poslanicima ovaj procenat će biti još dramatičniji"
3653 pregleda 7 komentar(a)
Sa jednog od protesta "Ne boj se" čiji je jedan od organizatora i Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa jednog od protesta "Ne boj se" čiji je jedan od organizatora i Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju predmeta "Marovići", dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprječavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljavaju nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Današnjom prvostepenom presudom kojom se Andrija Mandić i Milan Knežević osuđuju na zatvorske kazne u trajanju od pet godina, sudovi su pokazali da ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji. Nažalost, pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i pristale su da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su naveli da osuđuju ovakvo ponašanje suda i sudija, koje kako tvrde predstavlja samo korak unazad od vladavine prava i pravne države kojom stremimo.

"Nije ni čudo što po zvaničnim saopštenjima Ministarstva pravde više od polovine građana nema povjerenja u pravosudni sistem, a nakon novih obračuna državnog aparata sa opozicionim poslanicima ovaj procenat će biti još dramatičniji. Ako je po najstarijim definicijama pravda – jednako postupanje u jednakim stvarima, nejednako u nejednakim i postupanje prema drugome kao prema sebi, onda su se pojedine sudije u Crnoj Gori potrudile da sudske institucije označe nepravednim. Zbog svega toga, postaje jasno zašto građani ne vjeruju i ne vide sigurnost u pravosudnom sistemu Crne Gore", poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Oni navode i da se poslije svega, ipak nadaju da će i u ovakvom "zarobljenom sistemu privatizovanih institucija drugostepeni sud donijeti oslobađajuću presudu opozicionim poslanicima.

"Jer bi to bilo jedino logično rješenje poslije ovog skandaloznog procesa u kom je svjedok saradnik mijenjao iskaze na svakih 100 eura, a Svetozar Marović mijenjao lokacije poslije svakog novog miliona, koji je oteo od građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".

Sutkinja Suzana Mugoša je u iznošenju prvostepene presude kazala da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Preporučujemo za Vas