Demos: Institucija vlasti oličena u Đukanoviću javno presuđuje prije odluke suda

"Jedan od prvih zaključaka presude, koja je donijela ništa manje nego 68 godina zatvora za događaje u vezi sa izborima 2016, jeste da su izbori tog 16. oktobra održani u neregularnim uslovima", stoji u saopštenju
1849 pregleda 6 komentar(a)
Lider Demosa: Miodrag Lekić, Foto: Demos
Lider Demosa: Miodrag Lekić, Foto: Demos

Velike sjenke koje padaju na izrečenu presudu proističu iz činjenice da je jedna druga institucija vlasti oličena u Milu Đukanoviću - najprije kao premijer, zatim kao predsjednik države - kontinuirano i javno presuđuje kako o ovom događaju tako i političkim protivnicima prije odluke suda, saopštili su danas iz Demosa komentarišući presudu u slučaju "Državni udar".

"Postoji mnogo i previše pravnih dubioza i misterija ovog slučaja koji prati cijela Crna Gora i čije stanovnike ne treba toliko potcjeniti da neće donijeti svoje sudove o svim stranama ove presude", navodi se u saopštenju Demosa.

Iz Demosa poručuju da vlast, izabrana na dan zvanično objavljenog terorističkog napada, nema legitimitet.

"Jedan od prvih zaključaka presude, koja je donijela ništa manje nego 68 godina zatvora za događaje u vezi sa izborima 2016, jeste da su izbori tog 16. oktobra održani u neregularnim uslovima", stoji u saopštenju.

Oni su istakli da se nelegitimnost vlasti kontinuriano potvrđuje i traje od misterije izbornog dana do afere "Koverta", koja je takođe dio iste izborne prevare.

Dodali su da se na dan prije presude, Đukanović iz druge države bavio izvođenjem dokaza o predmetu presuđujući prije nadležne sudske instance. Pritom niko iz sudske grane vlasti nije upozorio i sankcionisao gruba institucionalna mješanja premijera i predsjednika Đukanovića - trenutno aktera nekoliko korupcionaških afera - u rad sudskih institucija.

"Ozbiljan poremećaj pravnog sistema i državnih instititucija - na što uporno upozrava i EU - se ogleda i na oblast izvršavanja sudskih odluka", naglasili su iz Demos-a.

U saopštenju se pitaju kako očekivati da politički subjekti poštuju odluke suda u jednoj naglašenoj pravno-političkoj kontraverzi, ako ih državne institucije - posebno one pod vidljivim uticajem vrha vlasti među kojima su Skupština Crne Gore, Agencija za sprečavanje korupcije, Centralna banka i druge ne poštuju.

"Svi oni koji su prouzrokavali sumnje u nezavisnost državnih institucija i teške podjele u crnogorskom društvu treba da preuzmu odgovornost za očiglednu radikalizaciju stanja i političkih procesa u zemlji, sa svim nepredvidljivim posljedicama koje dolaze", zaključuju iz ove stranke.

Bonus video: