REAGOVANJE NA PRESUDU U SLUČAJU "DRŽAVNI UDAR"

SDP: Pravosudni sistem nema ustavnu funkciju

"SDP je u više navrata saopštavao da je neodgovorno od strane bilo kojeg političkog aktera prejudicirati ishod ovog postupka, smatrajući da pravosudnom sistemu treba dati šansu da pokaže nezvisnost i otklon od bilo čijeg partijskog ili političkog interesa", kaže se u saopštenju
4689 pregleda 6 komentar(a)
Predsjednik SDP: Ranko Krivokapic, Foto: Boris Pejović
Predsjednik SDP: Ranko Krivokapic, Foto: Boris Pejović

Sudski proces u slučaju poznatom kao “državni udar” i donešena prvostepena presuda, sudeći po reakcijama političke ali i stručne javnosti, neće doprinijeti jačanju povjerenja u pravosuđe, ocijenila je Socijaldemokratska partija (SDP).

"SDP je u više navrata saopštavao da je neodgovorno od strane bilo kojeg političkog aktera prejudicirati ishod ovog postupka, smatrajući da pravosudnom sistemu treba dati šansu da pokaže nezvisnost i otklon od bilo čijeg partijskog ili političkog interesa", kaže se u saopštenju.

Činjenica da, kako se navodi, boginja pravda u izvjedbi našeg pravosuđa nije slijepa, već da jasno razlikuje počinioce krivičnih djela, stvara utisak duboke nepravde i utiče na kredibilitet cjelokupnog pravosudnog sistema, pa i povodom konkretnog slučaja.

"Hronologija komentara rada nosilaca pravosudnih funkcija, i vlasti i opozicije, od javnih osuda kada se nekom učini da se tužilac “malo zanio”, do pohvala kada njegove aktivnosti politički odgovaraju, pokazuju da pravosudni sistem nema funkciju koja mu po Ustavu pripada, niti povjerenje domaće i međunarodne javnosti", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a podsjećaju na veoma kritične ocjene međunarodnih partnera kada je u pitanju vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, koji kao i SDP kontinuirano ukazuju na selektivnost u postupanju pravosuđa zahvaljujući čemu brojne afere u režiji vrha vlasti, tj. njihovih istaknutih predstavnika, ostaju nerazriješene a javnost uskraćena za odgovore ko je odgovoran za štete koje se mjere stotinama miliona eura", kaže se u saopštenju.

SDP podsjeća da presuda u ovom slučaju nije konačna i pravosnažna i da izvjestan drugostepeni postupak, koji će se, nadamo se, voditi u ambijentu lišenom ove vrste političke i svake druge ostrašćenosti, može dati cjelovitiju sliku čitavog slučaja.

"To bi bilo ljekovito i za pravosuđe i za društvo u cjelini", poručili su iz SDP-a.