Ivanović: Odbrambeni sektor posvećen kontinuiranom razvoju

Ivanović je danas u Ministarstvu odbrane otvorio redovni godišnji brifing izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori, kojem su prisustvovala 22 atašea
305 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Ivanović, Foto: Ministarstvo odbrane
Ivica Ivanović, Foto: Ministarstvo odbrane

Odbrambeni sektor Crne Gore posvećen je kontinuiranom razvoju i napretku kroz modernizaciju, opremanje i obuku, ali i ispunjavanju zadataka i obaveza koje proizilaze iz NATO agende, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović.

On je danas u Ministarstvu odbrane otvorio redovni godišnji brifing izaslanika odbrane akreditovanih u Crnoj Gori, kojem su prisustvovala 22 atašea.

Ivanović je kazao da će Crna Gora, kao članica Alijanse, snažno propagirati NATO politiku otvorenih vrata, uz uvjerenje da budućnost cijelog regiona leži unutar NATO i EU struktura.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ocijenio da da je u cjelosti integrisan region jedini garant dugoročne stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

„Ivanović je istakao da je odbrambeni sektor Crne Gore u punom kapacitetu posvećen kontinuiranom razvoju i napretku kroz modernizaciju, opremanje i obuku, ali i ispunjavanju zadataka i obaveza koje proizilaze iz agende NATO, u cilju osiguranja bezbjednosti, kako na regionalnom, tako i na globalnom planu“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je upoznao vojno-diplomatske predstavnike sa aktivnostima Ministarstva koje su trenutno u fokusu i predstavio planove za predstojeći period.

On se osvrnuo i na kontinuiranu posvećenost Crne Gore njegovanju saradnje, kao i na spremnost da pruži punu podršku zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), pukovnik Aleksandar Pantović, kazao je da se učešćem u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan partner i faktor međunarodne stabilnosti.

On je istakao da će Crna Gora nastaviti sa takvom politikom, i naglasio značaj saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama na putu izgradnje savremenih i kredibilnih vojnih snaga.

Pantović je dodao da novi status Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti predstavlja i novu poziciju u međunarodnim okvirima, koja će doprinijeti stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana, a time i Evrope u cjelini.

„Vojno-diplomatski predstavnici su iskazali zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, ali i uvjerenje da će Crna Gora kao NATO članica dati još veći doprinos regionalnom prosperitetu i stabilnosti, kao i izgradnji globalnog mira kroz svoj angažman u mirovnim misijama“, navodi se u saopštenju.

Strani izaslanici odbrane boraviće u Crnoj Gori i sjutra, kada je predviđena realizacija prikaza sposobnosti timova VCG za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD) i neutralisanje hemijskih, bioloških, nuklearnih i radioaktivnih materija (CBRN).

Kako je najavljeno iz Ministarstva, predviđen je i prikaz sposobnosti Specijalnih snaga VCG.

Bonus video: